zondag 20 september 2015

'Het begon met een brief....'

Carol is getrouwd met een man van wie ze niet houdt en is moeder van een intelligente maar onuitstaanbare dochter. Al jaren is ze ongelukkig en net als ze de moed heeft verzameld om weg te gaan, wordt haar man ernstig ziek. Gevangen in haar lot en op advies van een vriendin, besluit ze brieven aan het universum te gaan schrijven. Hierin schrijft ze al haar gevoelens van haar af, met vaak niet al te lieve omschrijvingen. In de veronderstelling dat niemand deze brieven ooit zal lezen, doet ze ze ongeadresseerd op de post.

Albert is een bijna gepensioneerde postbode. Hij is weduwnaar en woont alleen met zijn suïcidale kat. Inmiddels is hij met zachte dwang naar de afdeling 'onbezorgde brieven' verbannen. Daar vindt hij een brief waar in plaats van een adres een smiley op getekend is. Geïntrigeerd opent Albert de brief, niet wetende dat dit zijn leven voorgoed zal veranderen.


'Onbezorgd' is een hartverwarmend humoristisch verhaal. Al is de humor wel duidelijk Engels en daar moet je van houden.
In eerste instantie denk je dat het verhaal gaat over twee ongelukkige mensen, die elkaar niet kennen, maar door middel van een briefwisseling elkaar ontmoeten en dan nog lang en gelukkig verder leven. Het verloopt echter anders en dat maakt het boek aantrekkelijker dan in eerste instantie gedacht.
Al gaat het verhaal niet erg diep op de personages in, toch geeft het een goed beeld van hoe ongelukkig je kunt zijn en je daarin om verschillende redenen kunt blijven hangen. De angst voor verandering, de angst om een ander te kwetsen, de angst voor de reactie van anderen,  allemaal komen ze voorbij. Doordat het verhaal vanuit twee verschillende perspectieven bekeken en geschreven wordt krijg je een goed beeld van de problematiek van de hoofdpersonen. Maar er is echter weinig diepgang en dit verhaal moet het vooral van zijn humor hebben. Een fijn boekje voor tussendoor.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten