zondag 4 oktober 2015

Oxen, de hondenmoorden - Jens Henrik Jensen

Niels Oxen, de hoogst onderscheiden soldaat die ooit in het Deense leger gediend heeft, trekt zich terug in de bossen in de hoop zo zijn oorlogsverleden van hem af te schudden. Samen met zijn hond leeft hij een 'basic' bestaan en zwerft wat rond in de omgeving. Wanneer er in de buurt van zijn kamp een moord wordt gepleegd, op een voormalig ambassadeur, en er voetsporen van Oxen in de tuin worden aangetroffen is hij ineens hoofdverdachte in een zeer complexe moordzaak. Om zijn onschuld te bewijzen en de werkelijke dader te vinden begint hij zijn eigen onderzoek, samen met de onorthodoxe agente Margrethe Franck. Wat ze vinden en waar ze mee te maken krijgen kan het daglicht niet verdragen maar toch besluiten ze de onderste steen boven te krijgen, met gevaar voor eigen leven.


De auteur Jensen heeft een goed en spannend verhaal weten te schrijven. Zijn journalistieke kracht komt naar boven in de beschrijvingen van een klein gedeelte van de geschiedenis van Denemarken. Maar ook de politieke krachten, die gruwelijkheden buiten de media weten te houden, worden goed belicht. De karakters zijn volledig en de korte hoofdstukken maken dat je het boek steeds door blijft lezen. Niets wordt te vroeg prijsgegeven en de dader kan iedereen zijn. Dit houdt de spanning hoog en met recht mag je dit een thriller noemen. Toch zijn er ook nog wat minpunten; het verhaal komt wat stotterend op gang en heeft in het begin geen duidelijke richting. De hoofdpersoon Niels Oxen lijkt af en toe teveel op een filmster in een slechte B-film en de schrijver Jensen heeft waarschijnlijk zelf meer last van de handicap die agente Franck heeft, dan zijzelf.

De ondertitel 'De hondenmoorden' kan je als lezer eerst nog op het verkeerde been zetten maar gaande weg het lezen wordt duidelijk waarom deze gebruikt is. Het einde verwijst duidelijk naar het tweede deel. Deze zal in april 2016 verschijnen en wanneer de schrijver de nodige puntjes op de i heeft weten zetten gaan we een hele goede spannende trilogie tegemoet.Geen opmerkingen:

Een reactie posten