maandag 28 augustus 2017

Portret van een vrouw - JoJo Moyes

''Kun je ooit weer degene worden wie je was?''

Terwijl de Eerste Wereldoorlog Frankrijk verscheurt en haar grote liefde Édouard vecht aan het front, is Sophie de steun en toeverlaat van haar familie. Wanneer in 1916 de Duitsers hun intrek nemen in het familiehotel dat Sophie runt met haar zus, raakt de Kommandant gefascineerd door Sophie en door het schilderij dat Édouard van haar maakte voor de oorlog begon. Maar door alle aandacht van de Kommandant zet Sophie haar leven en haar reputatie op het spel.
Bijna een eeuw later krijgt Liv een schilderij van haar man, kort voor zijn plotselinge dood. Het schilderij betekent alles voor haar want dit portret van een jonge vrouw is een herinnering aan hun gelukkige, korte samenzijn. Maar dan komt de donkere en door passie verscheurde geschiedenis van het schilderij aan het licht en dreigt Liv opnieuw alles kwijt te raken.

'Portret van een vrouw' is een verhaal met twee verhaallijnen dat zich afspeelt in het verleden en in het heden. Naar mate het einde vordert komen de lijnen steeds dichter naar elkaar toe om aan het einde samen te smelten.
Net als in het boek 'Haar naam was Sarah' speelt het verleden zich af tijdens een oorlogsperiode. Dit keer is het echter de Eerste Wereldoorlog en dat is goed gekozen want over deze, net zo afschuwelijke oorlog, wordt te weinig geschreven in romans.
De hoofdpersonen uit de beide verhalen zijn vrouwen die voor een belangrijke keuze in hun leven komen te staan. Een keuze die vooral te maken heeft met het opzij zetten van je principes, geen gemakkelijke keuze dus.

Ondanks het zware thema oorlog en het dilemma waar de beide vrouwen voor komen te staan, worden ze niet al te sterk beschreven en ook de gebeurtenissen zijn vaak van te voren te voorspellen. Dat maakt het boek niet minder aantrekkelijk om te lezen. Wanneer je ervan uitgaat hier niet met een literaire roman van doen te hebben maar met een prettige, vlot geschreven feelgood-roman, heb je een paar uur leesplezier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten