vrijdag 11 januari 2019

Circe - Madeline Miller

Afbeeldingsresultaat voor boek circe'je bent niet gebonden aan de omstandigheden waarin je geboren ben'

In het huis van Helios, God van de zon en de machtigste onder de Titanen, wordt een dochter geboren. Maar Circe heeft een goddelijke uiterlijk noch een goddelijke stem en ze wordt buitengesloten door haar familie. Door haar isolement ontdekt ze een innerlijke kracht die verboden is voor de goden; hekserij.
Wanneer de liefde Circe ertoe brengt een vervloeking uit te spreken, verbant de wraakzuchtige Zeus haar naar het afgelegen eiland Aiaia, waar ze haar occulte vaardigheden verder ontwikkeld.
De wereld is echter een gevaarlijke plek voor een vrouw alleen en met haar onafhankelijkheid roept Circe de toorn van zowel mannen als goden over zich af. Om te beschermen wat haar dierbaar is moet Circe besluiten of ze thuishoort bij de goden waaruit ze geboren is of bij de stervelingen van wie ze is gaan houden.

Tussen alle thrillers en romans door is dit boek een welkome verademing. Wat prachtig geschreven en knap gedaan, dat je zo een stuk geschiedenis vol met mythologische figuren zoveel menselijkheid mee kunt geven te geven. Ondanks de zeer goede vertaling is het boek in het Engels op zijn best, de dichterlijke zinnen, die nergens overdreven zijn, komen dan beter naar voren.
Door de toegankelijkheid is het boek voor iedereen leesbaar, het is een roman met achterin een zeer duidelijke namenlijst van de goden, stervelingen en monsters waardoor het ook erg overzichtelijk blijft.

Het eerste boek van deze schrijfster, 'Een 'lied voor Achilles' is bekroond met de 'Orange Prize'
Dit verhaal is bijna nog indrukwekkender. Het is een oud verhaal gegoten in een nieuw jasje, niet gemoderniseerd maar wel sprankelend en betoverend verteld. Het verhaal is ook zeer actueel en laat zien dat de geschiedenis op vele manieren her te beleven is en de wijsheid van toen bruikbaar is in net leven van nu. Niet geliefd te zijn door afwijkend gedrag en je toch je eigen plek te kunnen creëren is voor iedereen wel herkenbaar.
Toch mist er hier en daar een bepaalde uitleg voor de keuze die de hoofdpersoon Circe maakt en geeft Miller soms een eigen draai aan het verhaal waardoor de historische feiten niet helemaal kloppen maar dat doet geen afbreuk aan het verhaal en het is aan de lezer zelf om zich eventueel verder te verdiepen in deze geschiedenis. De groei die Circe doormaakt en de vorming van haar karakter worden goed weergegeven. Dat geldt overigens voor alle figuren in het verhaal. Ze zijn allemaal geloofwaardig en de emoties zijn voelbaar. Het boek heeft verrassend weinig dialogen maar wordt nergens saai en blijft boeien tot de laatste bladzijde. Het is te hopen dat Madeline Miller zich zeer binnenkort opnieuw gaat verdiepen in de Godenwereld.

Dit boek werd me aangeboden door uitgeverij Orlando en is onderdeel van een blogtoernee. Er zullen meerdere recensies verschijnen waaronder op Connie's Boekenblog, Drukinkt, Over Boeken en Biebmiepje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten