dinsdag 28 mei 2019

De ziener - Belinda Bauer

Afbeeldingsresultaat voor belinda bauer de ziener" Door aan hem te denken blijft hij voor mij leven. Het geeft me hoop, en hoop is de reden dat ik voor hem blijf leven.''

Gisteren waren ze nog een doodgewone familie: Anna en James Buck en hun zoontje Daniel. Maar in een moment van onoplettendheid veranderde alles. De voordeur die niet goed dicht zat en Daniel was verdwenen. Nu zijn Anna en James twee vreemden voor elkaar, die elkaar niet meer recht in de ogen kunnen kijken. Wantrouwen en stille verwijten vullen de leemte die hun zoontje heeft achtergelaten.
Maar Anna zet alles op alles om Daniel terug te vinden - een vierjarige verdwijnt niet zomaar in het niets. Haar wanhopige zoektocht leidt haar naar de afgrond en zelfs eroverheen.

Belinda Bauer staat bekend als een van de beste Britse thriller auteurs met huiveringwekkende verhalen die je op het puntje van je stoel laten zitten. Vooral de boeken 'Blinde drift' en 'De schitterende doden' waren fenomenaal. Niet alleen kan ze beklemmend schijven, ze weet de personages ook erg goed neer te zetten. Door haar schrijfstijl creëert ze een groot inlevingsvermogen. Daardoor kun je zowel sympathie hebben voor het slachtoffer als voor de dader.
Helaas gaat dit alles haar in dit boek 'De ziener' niet zo goed af. Het onderwerp is een spannend gegeven maar het kabbelt te lang voort, gaat veel te diep in op de persoonlijke problemen van zowel de hoofdfiguren als de bijfiguren en is een zijweg ingeslagen die je totaal niet verwacht maar die in dit geval ook niets toevoegt. Sterker nog, het roept verwarring en verbazing op en was voor het spannende effect helemaal niet nodig geweest. Personages blijven aan de oppervlakte waardoor empathie voor wie dan ook niet voelbaar wordt.
Het einde komt vrij abrupt en de clou voelde je wel aankomen. De ware aanleiding voor het hele gebeuren blijft ook een beetje in het midden waardoor je als lezer het boek tamelijk ontevreden dichtslaat.
Is de verwachting van de lezer bij een nieuw boek van Belinda Bauer dan te hoog? Of is dit voor de auteur het bekende tussendoor boek, degene die contractueel gezien nog snel geschreven moest worden? Belinda Bauer kan echt zoveel beter en ik ga er dan ook vanuit dat het volgende boek er weer eentje wordt om bij nagel te bijten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten