zondag 10 mei 2020

Lieg met mij- Philippe Besson

Lieg met mij - De Bezige Bij''Omdat jij weg zult gaan en wij zullen blijven.''


Net buiten een hotel in Bordeaux ziet Philippe een jonge man die als twee druppels water op zijn eerste liefde lijkt. Wat volgt is een terugblik op de tienerjaren van Philippe en het bepalende moment in zijn leven; in 1984 op een winterse ochtend ontmoetten twee zeventienjarige jongens elkaar voor het eerst in het geheim. Het is het begin van een verborgen en tragedische liefdesrelatie tussen hem en zijn schoolgenoot Thomas, die de richting van hun beider leven voor altijd heeft bepaald.

Dit verhaal is een aangrijpend coming-of-age-verhaal. Met een zeer verfijnde schrijfstijl, waarbij bijna elke zin vervuld is met tederheid, wordt zeer subtiel de impact van een eerste liefde weergegeven. De eerste liefde met al zijn verwardheid, waarbij ook nog eens het geheim van homoseksualiteit parten speelt. De personages worden goed gekarakteriseerd en je voelt hun verdriet om een verloren kans op een gelukkig leven. Tevens wordt de entourage van het eenvoudige Franse platteland goed beschreven.
Dit boek is een onverwacht pareltje in een tijd waarin er wel veel over outcoming gesproken wordt maar je het in de literatuur minder vaak tegenkomt. Het kan zich plaatsen naast boeken als Brokeback Mountain en Noem me bij jouw naam. Geen opmerkingen:

Een reactie posten