zondag 12 december 2021

De lijst van de rechter - John Grisham



''Vroeg of laat zet de man zijn naam erbij...'' 

Als onderzoeker bij de Board on Judicial Conduct van de staat Florida, een instelling die het gedrag van rechters onderzoekt, heeft Lacey Stlotz elke vorm van corruptie wel gezien. Maar de zaak die ze nu moet ontrafelen, betreft een van de grootste misdadigers in de geschiedenis van de Verenigde Staten.
Drie jaar nadat ze een rechter ontmaskerde die miljoenen dollars steekpenningen ontving, wordt Lacey benaderd door een mysterieuze vrouw die zichzelf Margie noemt. De vrouw verteld dat haar vader twintig jaar geleden is vermoord en dat die zaak nooit is opgelost. Ze is echter zelf onderzoek blijven doen en dat heeft een verdachte opgeleverd. Het gaat om een man die mogelijk verantwoordelijk is voor niet één moord, maar een hele reeks moorden. Maar iemand verdenken is één ding, wettig bewijs vinden is iets anders en daarvoor heeft ze Lacey nodig. Want de verdachte is niet alleen intelligent en geduldig, hij  heeft ook verstand van forensisch onderzoek, politieprocedures en vooral: de wet. Nogal logisch, want deze seriemoordenaar is in het dagelijkse leven een gerespecteerde rechter in Florida.
Aan Lacey de taak om de rechter te ontmaskeren. De man werkt met een lijst met namen van doelwitten. Mensen die, zonder dat ze het zelf in de gaten hadden, hem ooit hebben dwarsgezeten. Het laatste wat Lacey dan ook wil, is zelf op de lijst van de rechter terechtkomen...

John Grishams carrière als schrijver begon toen hij op een dag in de rechtbank het schokkende relaas hoorde van een twaalfjarig meisje dat was verkracht. Het zette hem aan tot het schrijven van het boek Een tijd om te doden (De Jury), wat onlangs opnieuw werd uitgegeven. Hierin beschrijft hij wat er gebeurd zou zijn als de vader van het meisje de verkrachters had vermoord. In de daarop volgende jaren is Grisham uitgegroeid tot een van de succesvolste thrillerschrijvers ten allertijden. Ook schreef hij een jongeren serie (o.a. De belofte), romans  (o.a. Sterspeler, Winterzon).
Met het boek 'De lijst van de rechter' heeft Grisham zichzelf wederom overtroffen. Alles, maar dan ook alles klopt aan dit verhaal: de spanningsopbouw, de personages en de zoektocht naar de dader.
Het gegeven dat de dader vanaf het begin al in beeld is doet er niets aan onder. Het gehele verhaal is gebaseerd op het vinden naar bewijs om de verdachte terecht te stellen en dat is geweldig verwoord. De juridische/politie procedures en het forensisch onderzoek worden zo beeldend en logisch beschreven dat je het idee hebt een onderdeel te zijn van het onderzoeksteam. Nergens verslapt het verhaal en het blijft tot het einde aan spannend en boeiend. Het lijkt wel of Grisham met het boek beter wordt, een grote buiging voor deze auteur!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten