zondag 12 februari 2023

De Spaanse dochter - Lorena Hughes


''Dus de vraag zou moeten zijn: wat maakt iemand een goed mens? Zijn daden of zijn beweegredenen?''


Van jongs af aan wist de Spaanse Puri dat ze haar passie voor chocolade van haar vader had geërfd. Na zijn dood ontdekt ze dat hij haar nog iets heeft nagelaten: een cacaoplantage in Vinces, Ecuador. 
Hoopvol, op een nieuwe start na de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog, maken Puri en haar man Cristóbal de oversteek naar Ecuador. Maar het wordt al snel duidelijk dat iemand niet blij is met haar aanspraak op de plantage. Als onderweg een aanslag op Puri mislukt en Cristóbal wordt neergestoken, neemt Puri in zijn kleding de identiteit van haar man aan, om zo veilig verder te kunnen reizen en de waarheid te ontdekken over haar vaders nalatenschap.
Hoewel ze nu bevrijdt is van de strikte regels die vrouwen moeten volgen, komt ze voor andere uitdagingen te staan: een nieuw gevonden familie, verborgen affaires en haar vaders geheimen. Dan is er ook nog een mysterieuze man, tot wie ze zich aangetrokken voelt, terwijl ze nog altijd niet de identiteit heeft achterhaald van degene die haar probeert te stoppen...

Geboren en getogen in Ecuador, verhuisde auteur Lorena Hughes, op haar achttiende naar Amerika. Ze studeerde communicatie en journalistiek, beeldende kunst en heeft gewerkt als grafisch ontwerper en vormgever.
Bij toeval stuitte Lorena Hughes op een lijst met vrouwelijke uitvinders. Op die lijst stond Maria Purifocacion Garcia, die in 1847 de cacaobrander heeft uitgevonden. In die tijd moesten vrouwen hun patent nog laten registreren op naam van hun man. Vrouwen hadden hier nog geen recht toe. Zo kwam het dat sommige vrouwen zich in die tijd tot man gingen verkleedde, om zo toch deel te kunnen nemen aan de, economische, samenleving.
In die tijd kwamen ook de Fransen naar Ecuador. Ze verbouwde daar cacao om deze vervolgens weer naar Europa te laten verschepen.

Deze geschiedenis zette Lorena Hughes aan het denken en zo vormde zich de basis voor het verhaal van 'De Spaanse dochter'

Het boek begint al meteen interessant doordat het vrouwelijke hoofdpersonage zich gaat voordoen als een man. Zo krijgt het verhaal een hele andere insteek. Een man had, zeker in die tijd, veel meer vrijheden en de beperktheid die vrouwen hadden, valt niet alleen Puri als hoofdrolspeelster, extra op maar zeker ook de lezer.
Het verhaal is zeer beeldend beschreven en kun je de sfeer uit de jaren 1920 goed aanvoelen. Door het gebruik van Spaanse woorden en termen waan je je echt tussen de plantages van Ecuador. 

De personages zijn goed uitgeschreven. Al is het transformeren tot man wel heel eenvoudig, bijna komisch, neergezet. Even een baard opplakken of je hand ervoor houden als je denkt dat hij scheef zit, dat werkt niet in de praktijk.
Puri is een zeer ondernemend personage maar veel wordt haar ook wel in de schoot geworpen. Daarom is het ook een roman, het echte drama ontbreekt. Al staan de familieverhoudingen constant op scherp en voel je de onderhuidse spanning, het verhaal gaat niet de diepte in.

Omdat het verhaal vanuit de drie zussen wordt verteld, ontstaat er een interessant en steeds wisselend perspectief. Niets is wat het lijkt en niemand is wie hij of zij zegt te zijn. Iedereen heeft wel een dubbele agenda. Door terug te gaan in het verleden worden de geheimen waar de familie nu mee leeft opgelost. Dat is goed gedaan.
'De Spaanse dochter' leest traag maar is daardoor niet minder saai. Door de introductie van de vele personages heeft het verhaal nu eenmaal een lange aanloop nodig, maar dat wordt gecompenseerd door de goede cliffhangers en plotwendingen. Dat maakt dat je door wilt blijven lezen. Dat komt ook door de onderwerpen die aangehaald worden: intriges, het verschil tussen man en vrouw , vooroordelen, liefde en jaloezie.

''Je mag je er door niets van laten weerhouden om je dromen na te jagen.''

Al met al een prettig leesbare historische roman, waar je ook nog eens, qua geschiedenis en over het land Ecuador, er echt iets van opsteekt.
De schrijfster Lorena Hughes is reeds begonnen met het schrijven van het tweede deel. Hopelijk wordt dat net zo een plezier om te lezen als dit deel.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten