zondag 10 december 2023


‘’Het is tijd. Ik heb lang genoeg onderzocht, voorbereid en geduld gehad. Deze operatie zal plaatsvinden, eenvoudig of niet. Mijn eindspel begint!

Het is toch heerlijk als een boek zo een begin heeft, dat je meteen op het puntje van je stoel zit en verder wil blijven lezen. Dat is wat me overkwam toe ik begon aan het boek ‘Afgeschreven’ van Angelique Haak. Het verhaal begint met een proloog dat geschreven is van uit de copycat zelf. Dus de toon is meteen gezet. Wel is het dan altijd een hele uitdaging voor een auteur om die spanning vol te blijven houden, en de lezer geboeid aan het te lezen te houden. Tijdens de blogtour, die georganiseerd is door uitgeverij De Crime Compagnie, zijn er meerdere bloggers die hun mening over het boek mogen delen. Vandaag is het mijn beurt om te recenseren.

‘Afgeschreven’
De populaire Maasstadmoorden-reeks van thrillerschrijfster Sasja Winters is in de vergetelheid geraakt, net als zijzelf. Nadat Sasja een aantal jaren eerder in opspraak kwam door een incident met haar uitgever, brak ze met de schrijfwereld en alles wat daarmee samenhing.

Maar dan klopt de politie op haar deur. Er is een jonge vrouw vermoord en de manier waarop is Sasja maar al te bekend. De moordenaar heeft een boodschap voor haar: Voltooi de serie, of er zullen meer slachtoffers vallen!

Auteur Angelique Haak

Angelique Haak werd in 1978 geboren in Rotterdam. Het oude herenhuis in de wijk Kralingen, waar alles aan kraakte, heeft een belangrijke betekenis voor haar. Niet alleen omdat haar oma beneden haar woonde en haar beste vriendinnetje haar buurmeisje was, maar vooral door haar kamertje op zolder waar ze zich graag in terugtrok, om muziek te luisteren, te lezen of te schrijven. Na haar studie werd ze van schoonheidsspecialiste administratief medewerkster. Tijdens de vele metroritten naar en van haar werk verslond ze het ene na het andere boek en de drang om zelf te aan schrijven werd alsmaar groter. In 2006 schreef ze haar eerste manuscript, maar dat werd helaas afgewezen. Jaren later deed ze, voor een schrijfwedstrijd, opnieuw een poging met het insturen van een spannend verhaal. Ze won! In 2016 schreef ze ‘Een nieuw begin’, stuurde het op en ontving een positief bericht van uitgeverij De Crime Compagnie. In 2017 werd het uitgegeven.
Vanaf die tijd verscheen er bijna elk jaar wel een nieuw boek van de hand van Angelique Haak. In 2022 was daar nog het zeer populaire boek: ‘Het verkeerde meisje’. En dan nu het spannende boek ‘Afgeschreven’.

In een ruk uitgelezen
Wees gewaarschuwd want het boek ‘Afgeschreven’ kan ervoor zorgen dat je de tijd compleet vergeet of je nachtrust verstoren. Het is namelijk bijna onmogelijk om te stoppen met lezen totdat het uit is.
Dat komt met name door de beeldende schrijfstijl waardoor het verhaal filmisch wordt. Daarbij heeft Angelique Haak een vlotte manier van schrijven en weet ze feilloos een plottwist te plaatsten op momenten dat je als lezer denk te weten hoe het in elkaar steekt.

De personages zijn goed uitgewerkt, en het leven van een schrijver met alle teleurstelling is goed in beeld gebracht. Het verhaal heeft ook een stukje romantiek en humor en dat maakt het alleen maar realistischer. De duistere, wat geheimzinnige kant van het hoofdpersonage komt ook goed aan bod. Daardoor gaat er door het gehele verhaal een soort van prikkelende spanning.

De beschrijving van de moorden zijn gruwelijk goed gedaan. Naar aanleiding van de verhalen die het hoofdpersonages schrijft, worden deze gepleegd. Het is dus eigenlijk een boek in een boek en dat heeft Angelique Haak heel goed onder woorden weten te brengen. Het einde van het boek is een soort van mind twist. Aan de ene kant zo logisch en aan de andere kant zou onverwacht.

Aanrader
Kortom het boek ‘Afgeschreven’ is een aanrader. Een thriller zoals een thriller bedoeld is. Met een goede spanningsombouw, en een verassend einde. Een boek dat niet we te leggen is totdat het uit is. En dan nog de voorkant; een uitnodigende, intrigerende omslag die niet gemist mag worden in je boekenkast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten