vrijdag 22 februari 2013

Terugkeer ongewenst - Charles Lewinsky

Ik heb een prachtig boek gelezen en tegelijkertijd de film gezien!
Charles Lewinsky heeft met het boek Terugkeer Ongewenst een prachtig beeldend verhaal geschreven.
De Joodse Kurt Gerron, artiest en regisseur, word in Theresienstadt door de Duitse kampcommandant Rahm  voor een dilemma geplaatst; Óf hij maakt een propagandafilm over Theresienstadt óf hij krijgt samen met zijn vrouw Olga een enkele reis naar Auschwitz.
Met dit dilemma begint het boek en als Kurt een paar dagen bedenktijd krijgt overdenkt hij zijn leven en wordt je in een duizelingwekkende vaart meegenomen door zijn leven. Je maakt kennis met zijn verleden, zijn opa, zijn dienstplicht in de 1e Wereldoorlog, zijn studie medicijnen, zijn opkomst als artiest en regisseur en zijn optreden in de Joodse Schouwburg in Amsterdam waarvandaan hij uiteindelijk, via Westerbork, naar Theresienstadt vervoerd werd. Dit alles wordt vertelt vanuit de persoon Kurt Gerron zelf met zijn zwarte humor, zelfspot en overlevingskracht maar ook met zijn soms sombere dagen.
Dit boek laat je lachen, huilen en huiveren. Dit boek leg je weg omdat het allemaal soms wat teveel wordt maar dit boek pak je ook snel weer op omdat je door wilt lezen.
Prachtig!

1 opmerking:

  1. aanrader; dat is een goeie! Ben benieuwd naar het nieuwe ontwerp :-) En anders kom ik vrijdag toch weer 'helpen'

    BeantwoordenVerwijderen