woensdag 13 maart 2013

Tobi - Vincent OvereemEen verhaal dat gaat over de viertienjarige Tobi die geobsedeerd is door zijn moeder en later door de zeventienjarige Nikkie, een vriendin van de familie.

Het verhaal speelt zich bijna volledig af in de tuin van het voormalige huis van Tobi en beschrijft de gebeurtenissen vanaf Tobi’s vijfde jaar. Hierbij komen allerlei pijnlijke familiezaken aan het licht zoals scheiding, weglopen, incest en zelfmoord.
Tobi’s moeder is psychotisch en suïcidaal en heeft Tobi volledig in haar greep. Ze gijzelt hem als ware waardoor Tobi een totaal onreële kijk op de wereld en relaties heeft. Maar niet alleen Tobi en zijn moeder hebben hun psychische problemen.
Alle gezinsleden zijn psychotisch, contactgestoord en niet in staat tot communiceren. Zo ook alle personen die in het verhaal figureren.
Nergens wordt echter uitgelegd waarom alle personen in het verhaal hieraan lijden en dat is nu juist waar het fout gaat met dit boek.
Er zijn talloze dialogen en gebeurtenissen met een stortvloed aan suggesties en onduidelijkheden maar nergens wordt er iets uitgesproken, besproken of afgemaakt dus blijft alles in de lucht hangen en schept het alleen maar meer verwarring. Zo raak je als lezer de draad van het verhaal kwijt en verlies je je belangstelling. Ook het thrillerachtige einde kan hier niets meer aan veranderen.
 Geen opmerkingen:

Een reactie posten