zondag 18 augustus 2013

Verloren - Claire McGowan

Cathy Carr, dochter van een prominent zakenman/gemeenteraadslid en Majella Ward, dochter van een beruchte travellers familie worden allebei vermist in het Ierse plaatsje Ballyterrin. In eerste instantie blijken ze niets met elkaar te maken te hebben maar schijn bedriegt.
Paula Maquire is 30 jaar en geboren in Ballyterrin. Ze is forensisch psychologe en nu woonachtig in Londen. Ze wordt gevraagd om deze zaak te onderzoeken. Paula wijst de zaak eerst af.
Ze is 12 Jaar geleden halsoverkop vertrokken uit Ballyterrin en voelt er niets voor om met haar verleden geconfronteerd te worden. Maar wanneer blijkt dat haar vader na een val hulp nodig heeft bij de dagelijkse verzorging bezwijkt ze toch voor het aanbod en keert terug, vastbesloten om deze zaak op te lossen.
Maar wat is de link tussen deze twee meisjes en waarom zijn er overeenkomsten met de verdwijningen in 1985?  De verdenking bleek toen te vallen op een sekte en het ziet ernaar uit dat deze sekte is teruggekeerd onder een andere naam.
Maar zal het verleden van Paula zelf en de relaties die ze toen had en nu heeft het onderzoek niet in de weg staan? Ook haar moeder is verdwenen en nooit meer teruggekeerd.

De debuterende schrijfster Claire McGowan heeft dit verhaal in een vlotte, onderhoudende en spannende stijl geschreven. Ze schuwt moeilijke onderwerpen als kindermisbruik, kinderhandel, sektes, tienerzwangerschappen en zelfdoding niet. Hier en daar gaat ze er wel vanuit dat de lezer op de hoogte is van de Ierse geschiedenis. De strijd die daar gaande is tussen het noorden en het zuiden, tussen katholiek en protestant. Wat jammer is want wanneer je dat niet bent zou je hier en daar de essentie kunnen missen. Ook de hoofdpersoon Paula moet hier en daar nog wat bijgeschaafd worden. Voor een forensisch psychologe komt ze erg onzeker en chaotisch over. Maar dat er mooie vervolgverhalen inzitten dat is nu al duidelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten