woensdag 4 september 2013

Dominantie - Will Lavender

1994: Op het Jasper college komen negen veelbelovende studenten bijeen voor een controversieel avondcollege dat wordt gegeven door professor Richard Aldiss. Doordat de professor een straf uitzit voor de moord op twee studentes zal hij niet lijfelijk aanwezig zijn bij dit college maar de studenten toespreken vanaf een televisiescherm vanuit zijn cel. Aldiss zegt echter onschuldig te zijn en hij hoopt de studenten te kunnen uitdagen om de ware identiteit van de moordenaar te achterhalen. Dit doet hij door middel van het geven van opdrachten waarbij ze ook de boeken van de mysterieuze auteur Paul Fallows moeten lezen. Al snel raken de studenten in een puzzel verwikkeld.
2009: Vijftien jaar na het beruchte avondcollege is Alex Shipley literatuurdocente aan Harvard. Zij nam destijds deel aan het avondcollege en slaagde er uiteindelijk in te bewijzen dat Richard Aldiss onschuldig was.
Wanneer een van haar toenmalige medestudenten, Michael Tanner, onder verdachte omstandigheden wordt vermoord neemt ze weer contact op met Aldiss. Tijdens de begrafenis van Michael waarbij alle voormalige studenten aanwezig zijn gebeuren er verontrustbare gebeurtenissen en lijkt Alex wederom in een puzzel terecht gekomen te zijn.
Het verhaal komt moeilijk op gang en springt zo vaak heen en weer van heden naar verleden dat je nergens contact kunt maken met de personages en de gebeurtenissen. Hierdoor blijft het verhaal en de spanning oppervlakkig. Alleen op de laatste paar bladzijde heb je de behoefte om steeds door te lezen.
Wat nog het meest in het oog springt, is dat de hoofdpersonen uit dit verhaal, Alex en Keller, regelrechte kopieën zijn uit het boek ‘Silence of the Lambs’. Zo ook de verhouding tussen Alex en de professor. De aanwijzingen voor de opdrachten lijken op die uit de ‘Da Vinci Code’.
Dominantie heeft hierdoor wel de intellectuele aspiratie maar mist een eigen stem. Het zal een boek worden wat wordt geprezen of gekraakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten