zondag 29 december 2013

Nacht - Karl Ove Knausgard

Karl Ove is net 18 jaar geworden en heeft zijn diploma gynasium behaalt. Hij verhuist voor een baan als leraar naar het noorden van Noorwegen. Niet dat hij een carriere als leraar voor ogen heeft, hij wil gewoon geld verdienen om boeken te kunnen schrijven.
Aanvankelijk heeft hij het naar zijn zin, hij vindt aansluiting in de lokale gemeenschap en schrijft wat korte verhalen. Maar dan treedt de duisternis in, letterlijk en figuurlijk. De dagen zijn tijdens de winter in het donker gehuld en het enige vermaak wat de bewoners hebben is het drinken van alcohol. Ook Karl raakt aan de drank. De alcohol begint hem parten te spelen omdat hij vaak niet meer weet wat hij gedaan heeft en met wie. Tevens werpt zijn jeugd met zijn dominante vader een schaduw over zijn leven en tot overmaat van ramp voelt hij zich ook nog aangetrokken tot een 13-jarige leerlinge.

De roman 'Nacht' is net zo indringend, meeslepend, pijnlijk, groots en onthutsend geschreven als de voorgaande delen Vader, Liefde en Zoon. Bovendien ook goed vertaald!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten