zondag 18 mei 2014

Stoner - John Williams

William Stoner wordt aan het einde van de negentiende eeuw geboren als zoon van een boerenechtpaar. Zijn ouders hebben hard gewerkt om Stoner naar de Hogeschool voor landbouw te kunnen sturen. Daar raakt hij echter zeer geïnteresseerd in de colleges Engelse letterkunde. Tijdens de vakantie besluit hij niet terug te keren naar de boerderij en verteld hij zijn ouders dat hij zijn studie voort zal zetten in de Engelse letterkunde. Zijn ouders zijn zwaar teleurgesteld maar respecteren toch de keuze. Na het behalen van zijn diploma blijft hij, tot aan het einde van zijn leven, als docent aan de universiteit verbonden.

Stoner ondergaat zijn leven tot dan toe zonder enige emotie, in dergelijke mate dat zijn gebrek aan enthousiasme en gevoelens je als lezer soms irriteert. Zijn keuze voor zijn verloofde is dan ook raadselachtig en uiteindelijk wordt zelfs het huwelijk op zakelijke wijze voltrokken. Stoner ervaart zelf ook al snel dat dit huwelijk een mislukking is.
Na de geboorte van hun dochter lijkt hij eindelijk over emoties te beschikken en begint deze ook te tonen. Hij geniet van de lange momenten die hij samen met haar doorbrengt. Na enkele jaren wordt de invloed van zijn vrouw echter groter op het meisje en groeien ze uit elkaar.


Vanaf dat moment gaat het tempo van het verhaal omhoog. Stoner concentreert zich volledig op het lesgeven aan de universiteit. Hij wordt verliefd op een studente van de universiteit, ze hebben een gepassioneerde affaire maar deze dient te worden verbroken wanneer er een schandaal dreigt te ontstaan. Opnieuw blijkt Stoner een gevoelig en kwetsbaar man te zijn, met echte menselijke emoties en verlangens.
Uit de manier waarop hij omgaat met een collega, die hem als docent liever kwijt dan rijk is, blijkt dat Stoner ook een geweldige droge humor beheerst. Hij weet deze man op een slinkse manier terug op zijn plaatst te zetten.


Het bijzondere aan dit boek is dat je de hoofdpersoon in het begin niet bijzonder graag mag wanneer hij zijn leven op keurige wijze leeft, maar hem steeds sympathieker gaat vinden naarmate hij van de verwachte paden afwijkt.
Toch komt Stoner op het einde van zijn leven weer in zijn verdoofde toestand terug. Het verloren contact met zijn dochter, de verbroken affaire met de studente en de strijd met de collega zijn hem niet in zijn koude kleren gaan zitten. Hij trekt zich terug en eindigt uiteindelijk alleen.


Het verhaal van Stoner gaat onder je huid zitten. Je ergert je aan hem, je hebt medelijden met hem, je moedigt hem aan en je leeft met hem mee. Je gaat in het begin steeds sneller lezen omdat je meer over hem wilt weten en op het einde van het verhaal ga je langzamer lezen omdat je geen afscheid van hem wilt nemen.

Het is terecht dat dit boek opnieuw uitgegeven is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten