zaterdag 3 mei 2014

De Boekendief - Markus Zusak

Het is aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, 1939. De negen-jarige analfabetische Liesel reist samen met haar broertje en moeder per trein door Duitsland op weg naar hun pleeggezin. Onderweg komt haar broertje te overlijden en moeten ze hem begraven. Eén van de grafdelvers vergeet hierbij zijn handleidingsboek op het graf. Liesel neemt het boek mee en dit wordt haar grootse schat. Niet alleen door de herinnering aan haar broertje maar ook omdat ze hier haar eerste liefde voelt voor boeken.
Nu komt ze dus alleen te wonen bij haar pleegouders, Rosa en Hans Hubermann. Rosa is een stugge, scheldende vrouw en Hans is een geduldige, zorgzame man. Hij zal haar s'nachts, wanneer ze wakker wordt van haar nachtmerries en niet meer verder kan slapen, leren lezen en schrijven. In ruil voor sigaretten komt Hans aan boeken maar Liesels honger naar lezen wordt alsmaar groter en al gauw gaat ze er zelf op uit om aan boeken te komen. Zo wordt ze de Boekendief.

Liesel leeft in het begin bij de Hubermanns nog een vrij onbezorgd leven, maakt vrienden, gaat naar school en speelt buiten. Hans heeft vroeger echter een belofte aan iemand gedaan waardoor ze de Joodse Max als onderduiker in huis krijgen. Door spanning en onzekerheid wordt vanaf nu alles anders.

Dit is werkelijk een schitterend boek. Een verhaal over doodgewone mensen die bezig zijn met alledaagse dingen. Alle emoties komen aan bod: vertedering, verdriet, hoop en wanhoop, geluk, liefde, woede maar vooral machteloosheid.
De Dood is een prachtige verteller, die in liefdevolle bewoording zijn verhaal vertelt. Hij onderbreekt af en toe zijn verhaal om je meer te vertellen over de hoofdpersonen of ligt een stukje van de sluier op om je mee te laten kijken naar de toekomst. En al brengt de Dood altijd verdriet met zich mee toch ga je gaande weg begrip en respect voor hem krijgen. Hij doet tenslotte alleen maar zijn werk.

Liesel, de tweede hoofdpersoon in dit verhaal is een hartverwarmend karakter dat uiteindelijk een haat-liefde verhouding krijgt met woorden. Ze leest graag, maar beseft zich ook dat woorden machtig zijn en een man als Hitler ondersteunen en machtig kunnen maken.

Qua historische feiten heeft de schrijver Markus Zusak zichzelf wat literaire vrijheden gegund. Niet alle gegevens over Dachau of over de Joodse marsen kloppen. Ook het Duitse plaatse Molching bestaat niet.
Toch is dit een bijna realistisch, soms luchtig boek. Indringend maar echt een genot om te lezen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten