vrijdag 27 juni 2014

Het leek stiller dan het was - Eva Kelder

Het verhaal gaat over Seije die opgroeit op Vlieland bij haar alleenstaande en zeer gesloten moeder Fenna. Door de slechte emotionele band met haar moeder ontbreekt het Seije aan zelfvertrouwen en weerbaarheid. Hierdoor vindt ze het belangrijker om erbij te kunnen horen dan te kunnen zijn wie ze werkelijk is.. Gelukkig kan ze wel altijd rekenen op haar beste vriend Teun, bij hem voelt zij zich volledig vertrouwd . Hij is op zijn beurt, zij het in iets mindere mate, ook een buitenstaander in de gemeenschap.

Door een gebeurtenis besluiten Seije en Teun het eiland te verlaten en te gaan studeren in Edinburgh. Tijdens de studie Engelse literatuur ervaart Seije dat het troostend is om je herkend te voelen in de woorden van anderen. Aan de andere kant leert ze dat schrijvers ook niet in staat zijn het leven in werkelijkheid naar hun hand te zetten wat ze als een teleurstelling ervaart.

In Edinburgh ontmoet ze ook haar grote liefde Daniël. Samen met hem emigreert ze naar New York. Hij voor de zaak van zijn vader, zij voor de mogelijkheid om aan een prestigieuze Amerikaanse universiteit te promoveren. Vanuit deze relatie verliest Seije uiteindelijk alles wat haar lief was. Ze verloochend niet alleen de mensen om haar heen maar vooral zichzelf en zal helemaal opnieuw moeten beginnen. De les die ze hier uit leert vindt ze wanneer ze weer terug is op het eiland en aan de tekst van haar moeder terugdenkt: 'Een vogel is een vogel, omdat hij niets anders is. Je bent al wie je bent. Je bent al goed.'

Deze roman gaat over liefde, vriendschap, loslaten, groeien, weggaan en terugkeren.

Het feit dat je niet emotioneel betrokken raakt bij de personages is jammer. Daardoor kom je ook niet echt in het verhaal. Sommige verhaallijnen worden niet uitgewerkt en de verandering in Daniël en de vergevingsgezindheid van Seije op het einde van het verhaal gaan volledig langs je heen. De korte hoofdstukken maken het wel makkelijk leesbaar en het is zeker een prima debuut.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten