vrijdag 4 juli 2014

Op commando - Tom Clancy & Mark Greaney


Op commando is het allerlaatste deel in de Jack Ryan-serie en mag zich gerust een van de beste thrillers van het afgelopen jaar noemen. Al lezend krijg je ook de indruk dat Tom Clancy zijn uiterste best gedaan heeft om actuele informatie rechtstreeks van de FBI, CIA en Pentagon te verkrijgen. Zoveel overeenkomsten met de huidige crisis in Oekraïne is bijna te toevallig.

Clancy begon met schrijven van dit boek eind 2012 en heeft het manuscript net voor zijn overlijden in oktober 2013 ingeleverd bij zijn uitgeverij. Dankzij mede-schrijver Mark Breaney is het postuum uitgeven.

Het verhaal van Op commando gaat terug in de geschiedenis van Jack Ryan. Dertig jaar geleden assisteerde hij als jonge cia-analist in Londen bij een onderzoek naar de dood van een Brits geheim agent. Het onderzoek leidde onder andere naar een Zwitserse bank die betrokken was bij een internationale fraudezaak. Ook de KGB-moordenaar, Zenith, werd ontmaskerd. Ryan zou deze moordenaar nooit te pakken krijgen maar uiteindelijk kan niets verborgen blijven wanneer je maar lang genoeg blijft zoeken.

In het hedendaagse Rusland is een nieuwe sterke man opgestaan, ex-KGB agent Valeri Volodin (welke veel overeenkomsten vertoont met President Poetin). In het geheim heeft Volodin een reeks gebeurtenissen in gang gezet die van Rusland weer de gevreesde wereldmacht moeten maken. Dit alles komt tot uiting bij de inval van Oekraïne, met als doel de Krim te annexeren.
De Verenigde Staten, onder leiding van President Jack Ryan, zal het wederom tegen Rusland op moeten nemen.

Er zit veel afwisseling in het verhaal; van een zoektocht naar financiële misdrijven tot oorlogsvoering en achtervolgingen. Ondanks de vele namen, vaktermen en soorten wapens die aan je voorbijkomen is het verhaal zeer aantrekkelijk en spannend genoeg om door te blijven lezen.
Het boek is het laatste deel van de Jack Ryan-thrillerserie maar is ook goed op zichzelf te lezen. De echte Tom Clancy-fans zullen vele namen herkennen. Zo komen Ding Chavez, John Clark, Mark Foley en Golovko wederom voorbij.


Het is jammer dat dit de laatste Tom Clancy was....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten