woensdag 6 augustus 2014

Het keukenhuis - Kathleen Grissom

De zevenjarige Lavinia vertrekt samen met haar familie vanuit Ierland per boot naar Amerika, hopend op een beter leven. Tijdens de reis komen haar ouders om het leven. Kapitein James Pyke neemt Lavinia mee naar zijn tabaksplantage Tall Oaks in Virginia. Daar draagt hij de zorg over aan Belle, zijn onwettige halfblanke dochter. Liefdevol groeit Lavinia op bij de slavenfamilie in het slavenhuis waar ze weinig weet heeft van alle verschrikkingen die plaatsvinden. Naar mate ze ouder wordt raakt ze, door haar blanke huid, echter sterk betrokken bij de familie in het Grote Huis. Tegen beter weten in probeert Lavinia zich staande te houden in beide werelden, die van de slavernij en die van de 'vrijheid'. Wanneer Lavinia trouwt met Marshall, de getroebleerde zoon van de kapitein, wordt haar loyaliteit zeer zwaar op de proef gesteld.

Het verhaal wordt verteld vanuit de twee hoofdpersonen Lavinia en Belle. Soms vullen hun verhalen elkaar aan, of betreffen ze een gebeurtenis maar door beide vertellingen wordt het contrast tussen de wereld van Belle en Lavinia wel heel duidelijk. De personages komen goed tot leven en de beschrijvingen zijn raak en levendig waardoor je soms het gevoel hebt dat je er echt bij bent. De gebroken taal van de slaven kan als storend worden ervaren.


Uit dit verhaal blijkt maar weer eens dat de slavernij toch wel één van de dieptepunten uit de geschiedenis is. Maar de enorme veerkracht van de slaven op de plantages en hun liefde voor elkaar geeft zoveel troost dat ze uit de kleinste dingen het grootste geluk kunnen halen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten