zondag 7 september 2014

Titia, een onbezonnen reis naar het land van de vijand - Eefje Rammeloo

Het is 1942, Nederland is in oorlog. Desondanks besluit de jonge Titia Molenaar haar ouderlijk huis op de Nieuwendammerdijk in Amsterdam Noord te verlaten om een nieuw leven te beginnen in het land van de vijand, Duitsland. Ze ervaart daar de vrijheid om los te zijn van het katholieke geloof, maakt vrienden, krijgt een baan en leert haar geliefde Helmut kennen. Ze trouwen, krijgen kinderen en maken beide op hun eigen manier de gevolgen van de oorlog mee. Na de bevrijding gaan ze terug naar Nederland om te wonen en te werken in Limburg. Het welkom daar is moeilijker dan verwacht. De oorlog is dan wel voorbij maar de oorlog is nog niet uit de mens. Het feit dat Helmut van Duitse afkomst is maakt het leven er voor de familie, en met name voor de kinderen niet makkelijker op en worden ze toch niet zo vriendelijk geaccepteerd als ze gehoopt hadden.

Het boek Titia is gebaseerd op de tumultueuze geschiedenis van de grootmoeder van de schrijfster Eefje Rammeloo.
Eefje heeft na het overlijden van haar grootmoeder een kistje gekregen met de brieven van Titia en Helmut en hun dagboeken. Samen met de gesprekken die zei zelf nog voerden met haar oma en later met haar familie heeft ze dit verhaal kunnen reconstrueren en hier en daar kunnen romantiseren.
Dat Eefje goede schrijftalenten heeft komt duidelijk naar voren maar het feit dat ze journalist is ook. Hierdoor is het verhaal meer een verslag geworden dan een emotioneel verhaal. De personages krijgen van Eefje gevoelens en gedachten die ze uiteraard niet kan weten waardoor het blijft speculeren naar de waarheid. Voor de familie is het een prachtig beschreven geschiedenis maar voor een buitenstaander blijft het een zoveelste oorlogsverhaal met alom bekende feiten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten