maandag 8 september 2014

Ademhalen - Lucy Clarke

Er zijn zoveel momenten geweest dat ik je de waarheid wilde vertellen. Er was maar één ding dat me tegenhield; de angst om je kwijt te raken....'

Eva en Jake zijn pas acht maanden getrouwd wanneer Jake tijdens het vissen op de pier wordt meegesleurd door een golf en niet meer teruggevonden wordt. Eva heeft Jakes familie nooit leren kennen en nu voelt ze de behoefte om samen met hun te rouwen en meer over hem te weten te komen. Ze reist af naar Australië, zijn geboorteland. Daar ontmoet ze zijn broer Saul en zijn vader Dick. Beide zien Eva liever gaan dan komen. Tijdens haar verblijf komt ze achter het werkelijke verhaal van haar man. Niets is meer wat het lijkt en alles blijkt een leugen. Ze is nu niet alleen haar man en huwelijk kwijt maar raakt ook langzaam haar zelf kwijt. Gelukkig wordt de band tussen haar en Saul sterker en samen pakken ze het leven weer op totdat ze op een dag wederom voor een onaangename verrassing komen te staan.

'Ademhalen' is een vlot geschreven verhaal. Het begint als een liefdesverhaal maar gaande weg komen er verlies, verdriet, angst en wanhoop bij. Al deze emoties weet de schrijfster goed over te brengen. Het verhaal intrigeert en nodigt uit om steeds weer een bladzijde verder te lezen.  Het is niet alleen geschreven vanuit Eva, de rouwende in tweestrijd achtergebleven weduwe maar ook vanuit Jake, de verdwenen echtgenoot. Dit zorgt ervoor dat je toch een lichte vorm van sympathie voor hem opbouwt. Toch is het verhaal ook vrij doorzichtig en heb je, misschien alleen als belezen lezer, al snel door waar het heen gaat en dat is jammer. Ook het einde is te abrupt en blijf je, in tegenstelling tot Eva de hoofdpersoon zelf, met verbijstering achter. Dat een keuze zo snel, vrijwel emotieloos genomen kan worden lijkt zeer onwaarschijnlijk. Al met al een goed boek met spanning, emotie en intriges maar vooral één die lekker doorleest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten