zondag 9 november 2014

De reputaties - Juan Gabriel Vásquez

Je kunt jaren bezig zijn met een reputatie op bouwen, je kunt ervan profiteren en het misbruiken maar op een dag kan het zich ook tegen je keren....

Dat is wat er gebeurt bij de spotprenttekenaar Javier Marino. Hij werkt zich op bij de krant en al snel worden zijn tekeningen elke dag geplaatst en door duizenden mensen bekeken. Ze gaan een eigen leven leiden, zorgen voor onrust, oproer en laten hier en daar zelfs mensen aftreden. De reputatie van Marino stijgt en bereikt een absoluut hoogtepunt wanneer hij de hoogste onderscheiding ontvangt. In zijn privéleven heeft deze reputatie hem echter al zijn huwelijk gekost. Wanneer zich op een dag een journaliste bij hem meldt komt een geheim uit het verleden naar boven. Hij worstelt met de vraag tussen waarheid en leugen. Ziet de gevolgen van zijn macht in en begint te twijfelen aan zijn leven. Het lijkt alsof het einde van zijn reputatie is bereikt.

Het verhaal is geschreven vanuit het perspectief van de alwetende verteller. Het wordt boeiend en beeldend verteld. De zinnen zijn lang en met veel inhoud. De spanning die de verteller steeds weet vast te houden maakt dat je geïnteresseerd en aandachtig blijft doorlezen.

De schrijver Juan Gabriel Vásquez kan zich met dit korte verhaal, het boek bevat 139 blz, meten met het verhaal van John Steinbecks 'Muizen en mensen'. Het is knap dat je met zo weinig woorden precies de essentie vast weet te leggen, het verleden van een land kunt beschrijven en de mening hierover bij de lezer vrij laat.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten