zaterdag 9 mei 2015

De doden hebben geen verhaal - Gard Sveen


'Een oorlog waarin de waarheid als eerste sneuvelt en de liefde hand in hand gaat met verraad.'
In de bossen rond Normarka worden drie skeletten gevonden, vermoedelijk uit de Tweede wereldoorlog. Kort na deze vondst wordt ook oud verzetsman Carl Oscar Krogh dood aangetroffen in zijn huis. Hij is op een gruwelijke wijze toegetakeld.
De Oslose inspecteur Tommy Bergman heeft het vermoeden dat beide zaken met elkaar in verband staan. Samen met zijn team ontdekt hij dat Krogh de rechterhand was van de legendarische verzetsstrijder Kaj Holt. Tevens was Krogh ook de laatste persoon die heeft geprobeerd de toedracht van de mysterieuze moord op Holt te achterhalen. Alle documentatie is hierover echter verdwenen. Wat hebben heden en verleden met elkaar te maken?
Bergmanns onderzoek onthult een web aan leugens en bedrog en brengt hem terug naar een oorlog waarin de waarheid telkens als eerste sneuvelde en de liefde hand in hand ging met verraad.


'De doden hebben geen verhaal' is het debuut van de Noorse schrijver Gard Sveen, én wat voor debuut! Werkelijk fenomenaal. Terecht won hij met dit boek verschillende prijzen, waaronder de Maurits Hansen Award, de prijs voor het beste thrillerdebuut.
Het verhaal bestaat uit vijf delen. In de eerste twee delen krijg je behoorlijk wat informatie en namen te verduren maar er zit meteen al een hoog en goed leestempo in waardoor je nieuwsgierigheid direct is gewekt. De rechercheur Tommy Bergman, die dit onderzoek leidt, gaat door daar waar anderen allang niet meer in zijn verhaal geloven. Hij is een intrigerende rechercheur met zijn eigen zwarte kant, die helaas wat minder uitgewerkt wordt dan alle anderen personages. Toch krijg je veel sympathie voor hem en blijkt vooral uit de uitkomst van het onderzoek dat hij wel degelijk een emotioneel karakter heeft.
Door de goede beschrijvingen van personages, omgeving, verhaalopbouw en de geweldige complottheorie heb je nergens het idee met een debuutschrijver te maken te hebben. Gard Sveen schrijft zich met dit verhaal rechtstreeks naar de top.


Vanaf het derde deel is het verhaal niet meer te stuiten en is het ook heel moeilijk om het boek weg te leggen. De spanning is om te snijden en telkens word je op het verkeerde been gezet. Het plot van het verhaal is geniaal en laat je verbazingwekkend achter, met de wens dat het tweede deel niet lang op zich zal laten wachten.
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten