maandag 25 mei 2015

Bitterzoet - Miranda Beverly-Whittemore

Mabel Dagmar is een onopvallende verschijning van eenvoudige afkomst. Wanneer zij een beurs krijgt voor een gerenommeerde universiteit wordt ze de kamergenoot van de aristocratische Ev Winslow. Met de waarschuwing van haar moeder in haar achterhoofd; 'verwacht niet dat je kamergenote je beste vriendin zal zijn', accepteert Dagmar dat ze in het kleine studeerkamertje volledig genegeerd wordt door Ev. Des te groter is haar verrassing wanneer Ev haar uitnodigt om de zomervakantie op het landgoed van haar familie in Vermont door te brengen. Mabel is dolgelukkig en geniet met volle teugen van alle luxe en tradities. Ze neemt zelfs het nukkig gedrag van Ev op de koop toe. Wanneer Ev's tante aan Mabel vraagt de waarheid over de familie in de opgeborgen dossiers op te zoeken komen er barstjes in het vakantiegeluk en blijkt er achter de wereld van glitter en glamour een dubieuze wereld schuil te gaan. Een wereld met dubbele moralen en sinistere waarheden. Mabel ontdekt waar het fortuin van de familie vandaan komt en staat voor een keuze: de leugens openbaar maken en uit het paradijs verbannen worden of haar mond houden en een van hén te worden?

De beschrijvingen van de familie, de stambomen, de bedienden en zelfs de honden komen in het begin wat verwarrend over en geven je het gevoel het overzicht kwijt te raken. Maar dat is nou juist wat er met Mabel ook gebeurd. Het simpele naïeve studentje, dat in een voor haar onbekende wereld terechtkomt, raakt volledig het overzicht kwijt
Het verhaal kruipt als een lome zomerdag in je hoofd en laat je vervolgens niet meer los.
Het boek zelf is niet een van de beste thrillers ooit geschreven maar door de beeldende schrijfstijl
van Beverly-Whittemore krijg het een filmisch karakter. Hierdoor leest het, ondanks de vele gedetailleerde beschrijvingen, makkelijk weg. De cliffhangers aan het einde van elk hoofdstuk zorgen ervoor dat je door wilt blijven lezen; ''Ik herinner me die avond met Ev, gewoon wij tweeën, gewoon gelukkig. Ik herinner me hem omdat het onze laatste was''.

Een aanrader voor de zomervakantie!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten