zondag 19 juli 2015

Eilandgasten, De avondboot en Laatste Seizoen - Vonne van der Meer

Duinroos is een eenvoudig, gastvrij huurhuis op een van de Waddeneilanden. De vakantiegangers kennen elkaar niet, maar hebben een ding gemeen; ze brengen hun vakantie allemaal door in hetzelfde bed, aan dezelfde tafel en ze schrijven allemaal in hetzelfde gastenboek.

Via de schoonmaakster en het gastenboek van het huisje, wordt alleen de lezer van het boek getuige van de dromen en de geheimen van de vakantiegangers en blijken ze meer met elkaar verbonden te zijn dan ze zelf weten.
Een aantal gasten verblijven eenmalig andere komen meerdere keren terug.
Het vervolg op 'Eilandgasten' is het boek 'De Avondboot'. Een ietwat somberder geschreven boek waarin je dingen ziet veranderen maar ook dingen bij het oude blijven, zoals de televisie die nog steeds niet gerepareerd is. Het laatste deel van de trilogie is het 'Laatste seizoen'. Hierin krijgen vele vakantiegangers meer inzicht in hun leven en is het tevens het afscheid van 37 vakantiegangers, het gastenboek en niet te vergeten de schoonmaakster.

De verhalen worden subtiel verteld en wat in alle drie de boeken heel goed overkomt is de eilandsfeer. Gezien de vele herdrukken blijven de eilandboeken één van de populairste boeken van Vonne van der Meer. Ook in enkele andere titels van deze schrijfster lopen verhalen van verschillende mensen soms toevallig, maar heel natuurlijk en vloeiend in elkaar over. Een stijl die Vonne van der Meer goed beheerst en te vergelijken is met die van de schrijfster Maeve Binchy.
Deze trilogie van de eilandboeken is tijdloos en kan dus nog heel wat jaren gelezen worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten