zaterdag 15 augustus 2015

Lieve dochter - Elizabeth Little


''De voormalige 'It-girl' Janie Jenkins is sluw, bloedmooi en... ze komt net uit de gevangenis''


Tien jaar geleden op het hoogtepunt van haar 'roem' werd de society girl Janie Jenkins veroordeeld voor de moord op haar moeder. Wanneer ze door een vormfout vrijkomt gaat ze incognito en in overtuiging van haar onschuld op zoek naar de waarheid achter haar moeders moord. Opgejaagd door de media komt ze in een gehucht in South Dakota terecht. Hier maakt ze kennis met de kleurrijke dorpsbewoners die er een vreemde levensstijl op nahouden. Was dit echt de plek waar haar moeder vandaan kwam, zal ze hier haar vader leren kennen en sterker nog... loopt hier de moordenaar van haar moeder rond?

'Lieve dochter' is een opmerkelijk goed geschreven debuut. De schrijfster laat door haar verschillende schrijfvormen zien dat zij heel wat in huis heeft. Dit boek is dan ook niet echt een thriller maar ook niet echt een roman te noemen. Echter wel een goede combinatie van beide. Het verhaal speelt in het heden en verleden en geeft door middel van nieuwsberichten en getuigenverklaringen een duidelijk beeld van de gebeurtenissen.

Wel is het opmerkelijk dat er ook wat onduidelijkheden en onafgewerkte delen in zitten. De ongelooflijke haat van Janie naar haar moeder toe wordt bijvoorbeeld nergens uitgediept en ook de toevalligheden die zij bij haar opsporing tegen het lijf loopt komen wat ongeloofwaardig over. Dit geeft misschien dan ook wel aan waarom er voor de cover gekozen is. Die laat een beetje in het midden wat het boek nu precies is; thriller, roman of chicklit.

Bijzonder is ook de ik-vorm aan het verhaal, vaak een lastige vorm voor een verhaal. Maar doordat de hoofdpersoon een heel duidelijk en eerlijk zelfbeeld heeft komt dat het verhaal juist zeer tegoeden. De andere personages verbleken echter niet in haar schaduw en daardoor blijft het verhaal tot het einde aan toe goed overeind. Ook heeft het verhaal veel verrassende wendingen en geeft het goed weer hoe de media je op het verkeerde been kunnen zetten.
Het boek bevat, net als de hoofdpersoon, veel humor en dat is zeker voor een thrillerachtig-verhaal bijzonder te noemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten