dinsdag 18 augustus 2015

Wat ik nooit eerder heb gezegd - Celeste Ng

''Lydia is dood. Maar dat weten ze nog niet...''

Met deze zin begint het verhaal. Samen met de familie van Lydia weet je als lezer op dat moment niet wat er gebeurd is. Om tot het antwoord te komen duik je eerst het verleden van de ouders in. Vader James Lee is van Aziatische afkomst en vanaf de jaren vijftig dus een buitenbeentje in Amerika. Moeder Marilyn komt uit een voorbeeldig doorsnee Amerikaans gezin. Omdat haar ouders hoge verwachtingen van haar hadden, en zij dat niet wou, ging ze dwars liggen waardoor ook zij een buitenbeentje werd. Dit brengt hun uiteindelijk samen en komt het tot een omstreden huwelijk met drie kinderen.
Wanneer ze zelf aan het opvoeden zijn blijken ze niet veel te verschillen van hun eigen ouders en het opvoedpatroon, wat ze zo verafschuwde, overgenomen te hebben. Daardoor ontstaan dus ook weer de nodige frustraties bij hun eigen kinderen. Maar omdat alles voor de buitenwereld perfect moet zijn houdt iedereen zijn problemen voor zichzelf. Niemand weet wat de ander denkt of doet en dit leidt uiteindelijk naar de dood van Lydia.
Het rouwproces wat volgt is als een achtbaan maar tevens een eye-opener voor het gezin.


Het eerste deel van het boek beschrijft voornamelijk de geschiedenis van het gezin. Het is dan vooral makkelijk leesbaar maar houdt niet de spanning vast waardoor het boek niet boeit. Pas in het tweede gedeelte kom je meer te weten over Lydia zelf. Hier wordt het boek ook wat spannender en interessanter.
Het verhaal wordt verteld door de ogen van elk gezinslid. Dit geeft een duidelijk beeld over hoe een gezin compleet langs elkaar kan leven terwijl er aan de oppervlakte niets aan de hand lijkt te zijn. Dit is knap gedaan en geeft het boek net dat beetje extra.

''Wat ik je nooit eerder heb gezegd' is een verhaal over misverstanden, onvervulde dromen, frustraties, wanhoop en onbegrip. Met thema's zoals discriminatie, emancipatie en pubertijd. Al met al best veel voor een niet al te dik boek. Misschien iets teveel en daarom hier en daar niet allemaal goed uitgewerkt. Het blijft allemaal aan de oppervlakte net als de gevoelens van het gezin.
Maar voor een debuut, goed gedaan en talent voor schrijven heeft Celeste Ng zeker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten