zondag 30 augustus 2015

Het meisje in de trein - Paula Hawkins


"Voor de mensen in deze trein ben ik een van de velen. Ik doe als iedereen: reis naar mijn werk, maak afspraken, tik op mijn telefoon. Zo zie je maar.''
Rachel gaat elke ochtend met dezelfde trein en komt zo langs een huizenblok in een buitenwijk van London. De trein stopt daar voor een rood stopsein, precies op de plek waar ze gewoond heeft met haar ex. Het leven van haar ex blijft haar boeien maar ook de nieuwe buren intrigeren haar.
Elke ochtend ziet ze het stel, dat ze zelf 'Jason en Jess' noemt ontbijten op hun terras. Ze fantaseert over hun perfecte leven om het depressieve gevoel van haar zelf te vergeten.
Op een dag wanneer de trein weer stopt ziet Rachel iets vreemds. Er klopt iets niet aan het voor haar zo bekende plaatje en Rachel raakt in paniek. Ze heeft het vreselijke gevoel dat ze er zelf iets mee te maken heeft maar door haar black-outs van de alcohol weet ze niet precies wat. Ze gaat op onderzoek uit en komt terecht in een web van leugens, misleiding, en wanhoop. Wie is er nog te vertrouwen? Al snel vraagt Rachel zich af of het wel zo slim was zich met deze zaak te bemoeien.
Het 'Meisje in de trein' wordt klein gehouden en vertelt vanuit meerdere personages waarbij Rachel de belangrijkste is. Rachel is de door alcohol en leugens onbetrouwbare hoofdpersoon en verteller van het verhaal. Ze maakt het hierdoor zowel zichzelf als de lezer moeilijk om te begrijpen wat er die fatale avond nu precies gebeurd is. Wat volgt is een chaotisch verhaal met hier en daar veel herhalingen. Toch blijft het verhaal boeien al kan een belezen lezer echter al vrij snel aanvoelen hoe het verhaal afloopt. De snelle vernieuwde schrijfstijl van Hawkins en het onderwerp zijn doeltreffend. Wie wil er nu niet weten wat er zich achter de ramen van het spoor afspeelt?

Is 'Het meisje in de trein' dan ook werkelijk de thriller van het jaar? Voldoet het aan alle criteria van een echte spannende thriller of is het literair hoogstaand?
Nee, niets van dit alles maar door de snelle, eigen vernieuwde schrijfstijl van Hawkins en het buitengewoon goed gekozen onderwerp komt het toch tot het meest gelezen spannende boek van dit jaar.
Een goed debuut wat nieuwsgierig maakt naar haar volgende boek en een prachtig vooruitzicht naar de film waarvan de rechten al verkocht zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten