zondag 13 september 2015

De duivel van Florence - Lucretia Grindle

De Amerikaanse Mary Warren woont en studeert in Florence. Op een hete zomerdag vergezelt ze haar man bij een rondleiding bij Pallazo Pitti . Ze besluit het gezelschap te verlaten en alleen rond te wandelen in de schaduwrijke Bobolituinen. Vanuit het niets wordt zij aangevallen door een gemaskerde man met een mes. Ze ziet nog net dat haar man komt aansnellen en wordt doodgestoken voordat ze het bewustzijn verliest. Wonder boven wonder overleeft Mary wel deze brute aanval.
Mary herstelt van haar verwondingen in haar geboorteplaats Philadelphia in Amerika maar kan daar geen rust vinden.
Ze besluit terug te gaan naar Florence en zich te verdiepen in de moordzaak van twee, op brute wijze aangevallen en vermoordde vrouwen. Bij beide vrouwen werd een religieus object achtergelaten. Mary vraagt zich af of dit een aanwijzing is.
Er is echter nog een reden dat Mary terug wil naar Florence. Haar minnaar Pierangelo kan ze niet vergeten. Samen met hem wil ze proberen haar leven weer op te pakken.
Als alles redelijk blijkt te verlopen en het geluk haar weer toelacht wordt er opnieuw een lichaam van een dode vrouw gevonden, wederom met een achterlating van een aanwijzing. Maar de man die Mary aanviel en haar echtgenoot doodde is inmiddels omgekomen bij een auto-ongeluk. Is er een copycat-killer aan het werk of is er meer aan de hand, meer dan iemand ooit kon vermoeden?

'De duivel van Florence' is het vierde boek van de schrijfster Lucretia Grindle en wederom is ze er in geslaagd om een beeldende voelbare sfeer van Florence weer te geven. Ook inspecteur Pallioti uit haar vorige boek 'Villa Triste' is aanwezig.

Het verhaal komt wat moeizaam op gang maar vervolgens raak je, net als Mary, verstrikt in een web van leugens en wordt je meegenomen naar de wereld van het katholieke geloof met al zijn onhebbelijkheden.
Dat het boek in de tegenwoordige tijd geschreven wordt geeft vaart aan het geheel, al zijn er hier en daar wat passages die korter hadden gekund.
Gezien het plot zou je 'De duivel van Florence' een thriller kunnen noemen maar de uitgebreide beschrijvingen van Mary's gevoelens, de uitstapjes die ze met haar medestudenten maakt en hun liefdeslevens geven toch ook weer het gevoel een spannende roman in handen te hebben. Een lastige kwestie maar doordat het verteltempo hoog blijft, de spanning broeierig en je toch steeds weer op het verkeerde been gezet wordt is het een uiterst vermakelijk boek dat je toch in een ruk uitleest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten