zondag 13 september 2015

De lijst van al mijn wensen - Grégoire Delacourt


'Hebzucht verteerd alles op zijn pad'

Jocelyne is op het eerste gezicht een doodgewone vrouw die al jaren gelukkig getrouwd is, twee kinderen heeft, een fourniturenzaakje runt en een succesvol blog heeft opgezet over handwerken. Wanneer ze zich laat overhalen om mee te doen met de lotto wint ze tot haar eigen verbazing de hoofdprijs van 18 miljoen. In plaats van zich over te geven aan alle luxe en weelde, verbergt ze de cheque en gaat ze door met haar alledaagse leven. Wel maakt ze een lijst van al haar wensen...
Dit maakt van Jocelyne een krachtige vrouw die intelligent genoeg blijkt om te beseffen dat geld niet gelukkig maak. Maar zou iedereen bestand zijn  tegen deze druk? Waarom verdwijnt haar man plotseling en blijkt ze uiteindelijk zoveel ongelukkiger dan dat ze in eerste instantie was?

Met korte zinnen en op een dynamische maar haast filosofische wijze, beschrijft Grégoire Delacourt het dilemma tussen geld en geluk. De voor hem zo herkenbare schrijfstijl maakt dat hij in een relatief kort verhaal alle facetten zoals hoop en wanhoop, lief en leed, rouwverwerking en blijdschap, verdriet en humor in één verhaal kan belichten. Daardoor is het verhaal niet alleen vermakelijk maar zet het ook aan tot nadenken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten