zondag 20 december 2015

Engelsfors, de trilogie - Sara B. Elfgren & Mats Strandberg

'Net als zussen elkaar niet hebben kunnen uitkiezen, zo hebben de Uitverkorenen elkaar ook niet uitgekozen. En toch zullen ze net als zussen moeten leren met elkaar te leven.’

Engelsfors is een spannende trilogie over magie, duistere spanning, angst, macht, onmacht, samenwerking en verlies.
'De Cirkel', is het eerste deel. We maken kennis met zes tieners die studeren aan het Gymnasium van Engelsfors. Op een nacht , wanneer de maan rood kleurt, worden ze alle zes naar een afgesloten park geleid door een mysterieuze kracht waar ze totaal geen controle over blijken te hebben. De tieners hebben, behalve dezelfde school, niets met elkaar gemeen. Ze weten niet waarom ze in het park zijn maar al snel wordt het duidelijk dat ze zullen moeten samenwerken om te overleven.

De schrijvers van het eerste deel laten je tegelijkertijd kennismaken met de meerdere personages. Je zou denken dat dit voor verwarring zorgt maar niets is minder waar. Het verhaal is door het simpele taalgebruik goed te volgen. Het is echter niet zo simpel geschreven dat het kinderachtig wordt. Door de meerdere personages wordt het verhaal ook uit verschillend perspectief bekeken, dit maakt het extra spannend en boeiend. De hoofdpersonen verschillen veel van elkaar, zowel in het gedrag als uiterlijk en geven de meerdere types op een school weer. Toch worden ze uiteindelijk door het magische mysterie met elkaar verbonden. Ze blijken namelijk de 'Uitverkorenen' te zijn, een groep heksen die beschikken over speciale gaven en met de elementen verbonden zijn. Deze krachten hebben ze nodig om de wereld te redden. Niemand mag hier getuige van zijn maar het belangrijkste is dat ze moeten samenwerken.

'Vuur' is het tweede deel van de serie. De 'Uitverkorenen' beginnen aan hun tweede jaar in de bovenbouw van het gymnasium. De hele zomervakantie hebben ze hun adem ingehouden in afwachting van de volgende stap van de demonen. Maar de dreiging komt echter vanuit een heel andere hoek. Een hoek die ze nooit hadden verwacht.

In dit deel wordt het leven in Engelsfors steeds onwaarschijnlijker maar juist hierdoor geloofwaardiger omdat je je in een andere wereld waant, die van de magie.
De tieners dachten eerst nog met een zelfmoordpact te maken te hebben maar de richting wijst nu meer naar een sekte. De personages krijgen een beter beeld van de ander en komen tot de ontdekking dat niemand van hun een zorgeloos leventje leidt. Dit schept een hechtere band en leidt tot sterkere krachten. Ook wordt er meer ingegaan op de gebeurtenissen die vooraf zijn gegaan aan het verhaal. Net als in het eerste deel wisselen perspectieven elkaar af, soms zelf zo snel dat je pas later door hebt dat het een andere invalshoek is. Toch is dat ook hier weer niet storend maar goed gedaan.
Ook wordt er af en toe een stukje herhaald. Maar vooral de spanning blijft aanwezig en de nieuwsgierigheid waardoor je met plezier aan deel drie van de reeks begint.

'De sleutel, het begin' is het eerste deel van het omvangrijke en spannende slot van de Engelsfors-trilogie. Het is een maand na de tragedie op het Engelsfors Gymnasium. De 'Uitverkorenen' hebben nauwelijks tijd gehad om te herstellen als hun wereld wederom op zijn kop gezet wordt. Vragen worden beantwoord, geheimen onthuld en hun loyaliteit getest. De tijd begint te dringen, de enige zekerheid die ze hebben is dat alles voorgoed zal veranderen.

Wederom worden de 'Uitverkorenen' uitgedaagd om het beste in elkaar naar boven te halen en samen te werken. Deze keer is het vooral 'de Raad' die hun tweestrijd levert. Moeten ze toegeven aan de hogere macht of voor hun zelf kiezen en de Raad negeren om de poort van Engelsfors te openen? De grijze wereld tussen leven en dood, verteld die de waarheid of zet je die juist op het verkeerde spoor?
Samen met de 'Uitverkorenen' beleef je de spanning naar het einde toe, het einde van de wereld of wordt het juist de redding. En wie zal de krachten en moed bezitten om door te gaan. Een sidderend eindstuk die je laat uitkijken naar het laatste beslissende deel. Dit deel zal uitkomen in 2016.

Een serie over de strijd tussen Goed en Kwaad, magie en de wereld van tieners. Onderlinge relaties en onzekerheden. Goed en vlot leesbaar voor een ieder die houdt van Harry Potter, Charmed of ''De kleine vriend' van Donna Tart.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten