zondag 24 januari 2016

De kolibrie - Kati Hiekkapelto

'Hetzelfde moordwapen, dezelfde plek en dezelfde ketting'

Anna Fekete krijgt op haar eerste werkdag als rechercheur, in een Noord-Finse stad, te maken met een afschuwelijke moordzaak. Een jonge vrouw is tijdens het joggen doodgeschoten met een jachtgeweer. In haar zak wordt een ketting met amulet gevonden maar het onderzoeksteam besteedt hier nauwelijks aandacht aan. Dit veranderd echter wanneer er een tweede slachtoffer wordt vermoord. Deze keer een man, met in zijn zak dezelfde ketting. De politie vreest voor een seriemoordenaar en zet alles op alles om de dader te vinden, helaas kan een derde moord niet voorkomen worden.

Anna is als kind tijdens de oorlog in Joegoslavië naar Finland gevlucht. Haar politiepartner Esko blijkt openlijk racist.
Dan dient zich nog een zaak aan. Een Koerdisch meisje neemt, uit angst voor eerwraak, contact op met de politie. Hierdoor wordt de werksfeer er tussen Anna en Esko niet beter op. Persoonlijke haat en ergernis dreigen het onderzoek nu in de weg te staan.

Rechercheur Anna Fekete is door schrijfster Hiekkapelto goed neergezet als hoofdpersoon. Ze is jong, slim en heeft als oorlogsvluchteling een goede baan weten te krijgen in haar nieuwe thuisland. Maar ook haar innerlijke onzekerheden komen aan bod. Allemaal ingrediënten die in deze tijd een belangrijke rol spelen. De kwestie racisme en de Finse obsessie voor jagen en wapens wordt uitgebreid beschreven.
Af en toe zwelgt Anna wel teveel in zelfmedelijden. De overige personages zijn erg stereotype. Het verhaal is vlot geschreven maar geeft ook teveel van hetzelfde. De ontknoping van het verhaal is niet hoogstaand maar voor een debuut is het goed en geeft het de schrijfster, en dus ook rechercheur Anna, nog vele mogelijkheden om te groeien.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten