zondag 31 januari 2016

Na de winter - Guadalupe Nettel

'Twee verschillende levens, twee verschillende steden'

In New York probeert Claudio het chaotische stadsleven in te dammen door strakke routine. Tevens probeert hij zijn verleden uit Cuba los te laten.
De jonge Mexicaanse Cecilia krijgt een studiebeurs in Parijs. Ze laat alles achter en begint daar een nieuw leven. Ze houdt ervan om mensen te observeren en alleen te zijn. Als de strenge winter aanbreekt, trekt ze zich terug in haar appartement.
Door een toevalligheid leren Claudio en Cecilia elkaar kennen, een ontmoeting als een bliksemschicht. Het lijkt de liefde van hun leven. Maar al snel slaat dat gevoel om in haat. Dan opnieuw alleen, hij terug in New York en zij in Parijs, breekt de lente aan.

Deze roman is de derde roman van schrijfster Guadalupe Nettel. Door vele wordt zij geprezen om haar schrijfstijl. Ze heeft een fascinerende kijk op relaties van dertigers en hun blik op de wereld. De twee hoofdpersonen in het boek worden goed beschreven. Beide zijn zwartgallig en egoïstisch ingesteld. Het zijn vooral de mensen om hun heen die weten wat genieten en doorzetten is. Door dit contrast ben je als lezer geneigd de hoofdpersonen een schop te willen geven en te roepen 'doe er dan zelf wat aan'. Maar dat is juist het mooie aan het verhaal; niet iedereen blijkt in staat te zijn om deze energie uit zichzelf te kunnen halen. Des te mooier en fijner is het als we mensen om ons heen hebben die dat wel kunnen. Je moet alleen op een gegeven moment durven toegeven dat je die hulp ook nodig hebt.
Deze roman geeft een indringend blik op het leven van een generatie die nauwelijks nog weet om te gaan met tegenslagen en of teleurstellingen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten