zondag 10 januari 2016

Icarus - Deon Meyer

Na een maand vermist te zijn geweest wordt het lichaam van Ernst Richter, internetondernemer en oprichter van de controversiële website Alibi.co.za, vermoord aangetroffen.
Alibi.co.za is een schimmig bedrijf dat mensen een alibi verschaft, meestal voor buitenechtelijke relaties. Het bedrijf, en daarmee ook Ernst Richter, hoefde dus niet op goedkeuring van de publieke opinie te rekenen. Maar wie is er dan uiteindelijk verantwoordelijk geweest voor de moord op Richter?
Niemand wil graag met deze zaak aan de slag, vanwege de onherroepelijke mediagolf die zal ontstaan. De speciale elite-eenheid 'de Valken' en dan met name rechercheurs Griessel en Vaughn moeten het onderzoek gaan leiden.
Zelfs onder normale omstandigheden zou deze zaak al genoeg kopzorgen geven. Maar wanneer inspecteur Griessel na 600 dagen nuchter te zijn geweest opnieuw naar de fles grijpt en Vaughn verliefd raakt op een van de hoofdverdachten is het leed bijna niet meer te overzien.
Tegelijkertijd, legt een wijnboer een verklaring af bij een advocaat. Dit gebeurd geheel buiten het weten van de rechercheurs om. Heeft deze verklaring met de moordzaak te maken?

De beschrijving van het onderzoek en opheldering van de moord is goed gedaan. De tweede verhaallijn, die van de wijnboer is ook helder en goed te volgen. De twee verhalen storen elkaar niet omdat je als lezer al snel door hebt dat er iets aan zit te komen. Dat je daarbij verscheidene keren op het verkeerde been gezet wordt is alleen maar een compliment voor de schrijver. Toch wordt het verhaal nergens heel spannend. De alcoholverslaving geeft de nodige problemen die je daarbij zou verwachten en de verliefdheid is er meer één uit een bouquetreeks. Maar het verhaal leest vlot en weet genoeg nieuwsgierigheid op te wekken om door te blijven lezen. De beschrijving van de corrupte wijnwereld in Zuid-Afrika geeft het boek een extra dimensie en het is leuk om eens over een, niet voor iedereen, zo bekend onderwerp te lezen.
Dat de schrijver hier en daar Zuid-Afrikaanse woorden gebruikt is op zich opmerkelijk en apart.

Is het een literaire thriller? Nee, in mijn ogen niet. Een goed geschreven detective wel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten