dinsdag 3 mei 2016

Het Rosie Project - Graeme Simsion

'' Ik heb een mogelijke oplossing gevonden voor het 'Echtgenote probleem', een vragenlijst!''

De autistische Don Tillman doceert genetica aan een universiteit. Hij is superintelligent, kan geweldig koken en is op zoek naar een vrouw. Door zijn sociale onhandigheid is hij echter nooit verder gekomen dan een eerste date. Met behulp van een zestien pagina's tellende vragenlijst, hoopt hij zijn perfecte partner te vinden.
Dan komt Rosie Jarman in zijn leven. Zij is verre van perfect, voldoet niet aan de vragen op Don zijn lijst maar ze is wel intelligent en mooi. Ze is op zoek naar haar biologische vader, een zoektocht waar Don haar misschien bij zou kunnen helpen. Bovendien wil hij uitzoeken waarom hij zich zo fijn voelt wanneer hij bij Rosie in de buurt is.
Soms zijn er van die boeken die uitstijgen boven de rest. 'Het Rosie project' is er zo een. Een bijzonder grappig verhaal over de lotgevallen van een autist op zoek naar een levenspartner. Oftewel een oplossing van “het Echtgenote Probleem”, zoals de hoofdpersoon het zelf noemt.
Het is goed en filmisch geschreven, (de rechten voor de film zijn reeds verkocht). De wereld door de ogen van een autist wordt realistisch maar met veel humor weergegeven. Door de simpele kijk op het leven van Don word je als lezer geconfronteerd met je eigen leven. Stiekem jaloers op de eenvoud van zijn gedachten.


Het verhaal wordt beschreven vanuit een ik-perspectief waardoor je je nog meer kan inleven in de hoofdpersoon. Dit en het feit dat de personages niet perfect zijn uitgeschreven maken het verhaal extra boeiend en geloofwaardig ondanks de voorspelbaarheid. Want in de wereld van een autist is, volgens onze norm, niet alles perfect.

Het vervolg op 'Het Rosie Project' is 'Het Rosie Effect'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten