zondag 24 april 2016

Black-eyed-Susans - Julia Heaberlin

'Ik ben het onderwerp van schreeuwerige krantenkoppen en gruwelijke verhalen. Ik ben één van de Black-eyed-Susans. Degene die geluk heeft gehad.'

Op haar zestiende werd Tessa Cartwright door een seriemoordenaar voor dood achtergelaten op een akker in Texas, samen met de lichamen van nog drie andere meisjes. Ze was de enige overlevende, met slechts vage herinneringen aan wat haar overkomen was. Vanaf de dag dat ze gevonden werd staat ze bekend als 'Black-eyed-Susan', een bijnaam die verwijst naar de bloemen die groeide op de vindplaats van de meisjes. Het is Tessa's verklaring die de dader in de dodencel deed belanden, althans dat dacht ze.
Bijna twintig jaar later ontdekt Tessa bij haar huis vers geplante, bloeiende Black-eyed-Susans. Ze gelooft dat het een teken van de moordenaar is, die nog vrij rondloopt. Bang geworden dat door haar nu een onschuldige vastzit en de vrees voor de veiligheid van haar dochter, besluit ze de verdediging te helpen. Wat niemand echter weet is dat het angstige fragiele meisje dat Tessa eens was, een muur van geheimen om zichzelf heen heeft gebouwd. Ook de vage herinneringen aan de gebeurtenis komen de zaak niet ten goede.

De schrijfwijze is zoals de achterflap van het boek al zegt: verfrissend, spannend en onvoorspelbaar, ondanks het feit dat het geschreven is met flashbacks. Bij de meeste boeken wordt dan de vaart uit het verhaal gehaald of geeft dat soms verwarring maar in dit boek is het echter zo goed gedaan dat het juist extra spanning oplevert en je in beide verhalen meegezogen wordt. Door de flashbacks krijg je ook een goed beeld van de hoofdpersoon, over haar doen en laten en waarom ze destijds andere keuzes maakte dan nu. De schrijfster heeft goede research gedaan naar DNA-onderzoek zodat er een logische ontknoping van de opsporing van de dader ontstaat. De schrijfster weet op een briljante manier te beschrijven dat door de vele verschillende gedachtegangen van mensen en gebeurtenissen om je heen, het te begrijpen is dat een ieder van ons zich veilig kan wanen bij een persoon maar dat die persoon later je grootste vijand kan blijken te zijn.
Een geweldige spannende thriller die je niet eerder weglegt totdat hij uit is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten