woensdag 18 mei 2016

Tom Clancy - In de aanval

'Het gevaar komt uit Noord-Korea”    
In Noord-Korea is een jonge dictator aan de macht gekomen. Hij wil de wereld laten zien dat er met hem niet te spotten valt. Door de ontdekking van zeer waardevolle mineralen in zijn land heeft de economie een impuls gekregen. Het verdiende kapitaal hiervan wordt in een grootschalig nucleair ontwikkelingsprogramma gestopt. In zeer korte tijd dreigt Noord-Korea een zeer gevaarlijke speler op het wereldtoneel te worden. Er is echter nog één extra stap nodig om het plan volledig te laten slagen: de eliminatie van de machtigste man ter wereld, de president van de Verenigde Staten, Jack Ryan.
Wederom weet de auteur Greaney een geloofwaardige en beangstigende thriller af te leveren. Het verhaal heeft wat tijd nodig om te aarden maar gestaag komt er een versnellende lijn in die niet alleen maar actie beschrijft maar ook de waanzin van de wereld aan het licht brengt. De martelpraktijken die Noord-Korea in zijn machtsstaat gebruikt zijn ronduit gruwelijk en eerder regel dan uitzondering. De nucleaire dreiging is niet alleen in het boek goed voelbaar maar ook iets waar de wereld nu rekening mee dient te houden. En dat is dan wederom zo krachtig aan dit verhaal, dat het om verhalen gaan die zo dicht bij de waarheid staan dat je hoopt dat een eventuele uitvoer niet een mogelijkheid zal worden.
Het is alweer het achttiende deel in de Jack Ryan serie, met veel bekende personages. Zo is Jack Ryan sr., in dit deel president van de Verenigde Staten. Ding Chavez en John Clark, leden van de geheime dienst 'De Campus' komen ook weer voorbij. Zo ook de zoon van de president ,Jack Ryan jr., die zonder dat zijn vader het weet voor 'De Campus' werkt.

Daar waar Clancy meer inging op het wapenarsenaal en de daadwerkelijke oorlogsvoering, houdt Greany het bij een oorlog tussen spionnen en minder lange conversaties. Hij weet duidelijk waar hij het over heeft en weet dat goed en spannend over te brengen. Na het wat mindere verhaal van ''Op verdenking van verraad' heeft de schrijver wederom een spannende en onderhoudende thriller weten te schrijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten