vrijdag 22 juli 2016

Zomermeisjes - Jobien Berkouwer

''Mijn meisje, voor altijd mooi''

De jonge Amsterdamse rechercheur Lot van Dijk wordt tot haar grote teleurstelling overgeplaatst als profiler naar het politiekorps in Twente. Ver weg van de grote stad waar het volgens haar allemaal gebeurt. Ze houdt zich bezig met kleine vergrijpen en losgeslagen paarden, totdat er tijdens een nachtdienst het lijk van een tienermeisje wordt gevonden. Voor Lot is het al snel duidelijk dat het meisje deel is van de fantasie van een gevaarlijke seriemoordenaar. Ze weet zeker dat er meer slachtoffers zullen volgen en kan niet wachten om met haar kennis als profiler aan de zaak te beginnen. Haar mannelijke collega's, met hun Twentse nuchterheid, bekijken haar specialisme echter met grote scepsis en vinden nog steeds dat dit soort zaken niet door vrouwen opgelost dienen te worden. Ze ondervindt grote tegenwerking maar dan wordt er een tweede slachtoffer gevonden en lijkt Lot het gelijk aan haar kant te krijgen. De collega's zijn nu toch genoodzaakt om naar haar te luisteren.

Wat volgt is een zenuwslopende thriller. Samen met de hoofdpersoon graaf je dieper in de zaak en kom je dichterbij de ontknoping maar niet nadat je eerst een aantal keren op het verkeerde been bent gezet.
De schrijfster Jobien Berkouwer gebruikt haar uitgebreide kennis om dit verhaal te schrijven en in het begin lijkt het boek daarom meer een verslag te worden van opeenvolgende gebeurtenissen. Maar dan maakt ze een keuze om de hoofdstukken vanuit zowel het perspectief van de dader als vanuit Lot te schrijven. Toch blijft het nog lang gissen naar wie die dader is.
Het boek heeft korte snelle hoofdstukken, die je een goed inzicht geven in de personages. Ook wordt het leven in een kleine gemeente goed uitgelicht. De moordzaak heeft daar veel meer impact op de mensen van het korps dan dat dat in een grote stad zou zijn. Iedereen kent de slachtoffers en zou dus zeer waarschijnlijk de dader ook kennen.
Naar het einde toe worden de zinnen korter en de vaart komt er nog meer in, de spanning bouwt op en voor je het weet heb je het boek uit. Het karakter van het hoofdpersonage Lot blijft nog wat oppervlakkig en er zijn nog wat kleine losse eindjes aan het verhaal, maar wellicht wordt dat in een nieuw vervolg beantwoord. Want dat er met Lot en haar Twentse collega's nieuwe personages geboren zijn die het verdienen om een vervolg te krijgen is duidelijk. Nederland is met Jobien Berkouwer een nieuwe thriller auteur rijker geworden


Geen opmerkingen:

Een reactie posten