vrijdag 19 augustus 2016

Belgravia - Julian Fellowes

''Liefde, intriges, geheimen en verraad op een steenworp afstand van Buckingham Palace''
Het is 15 juni 1815 en de hertogin van Richmond organisseert een groots bal ter ere van de hertog van Wellington. Vlak na middernacht komt onverwachts het bericht dat Napoleon de grens is overgestoken. Wellington en zijn mannen moeten direct vertrekken om de oorlog te leiden. Veel officieren op het slagveld sterven die avond nog in hun gala-kleding.
'Belgravia' begint op de vooravond van de slag bij Waterloo. Onder de genodigden bevinden zich ook James en Anne Trenchard, die als koopman inmiddels een fortuin hebben verdiend. Hun dochter Sophie maakt indruk op Edmund Bellasis, de zoon en erfgenaam van een prominente Britse familie. Maar tijdens het bal gebeurd er iets wat bij een ieder zijn leven voorgoed zal veranderen.
Vijfentwintig jaar later wanneer de twee families zich huisvesten in 'Belgravia', de nieuwste wijk van Londen, kent dit geheim nog steeds zijn gevolgen. Er heerst een web van leugens en intriges.
Het boek 'Belgravia' heeft het allemaal: familieperikelen, schandalen haat en liefde maar ook geroddel en jaloezie zowel 'upstairs als downstairs'. Het verhaal geeft een kijkje achter de deuren van de luxe woonhuizen in het 19-eeuwse Londen.
De schrijver Julian Fellowes werd bekend met de tv-serie 'Downtown Abbey', en met het boek 'Belgravia' schrijft hij opnieuw een verhaal over de pracht en de praal van de Londense aristocratie. Door de vele personages is het in het begin wel noodzaak om bij te houden wie wie is. De reden dat de schrijver je kennis laat maken met zoveel personen is omdat hij het verhaal belicht vanuit iedereen zijn standpunt. Dit geeft een bijzondere aanvulling aan het boek. Toch blijven de personages hierdoor ook aan de oppervlakte en krijg je, ondanks alle emoties en gebeurtenissen, niet echt een band met één of meerdere karakters. De intriges zijn wat voorspelbaar, maar de beschrijvingen van de kleding, inrichting van de huizen en zelfs een rit in de koets zijn zo beeldend geschreven dat je het voor je ziet. Het verhaal is natuurlijk vergelijkbaar met ''Downtown Abbey' maar dan in een simpelere vorm.
Het is vooral een heerlijk weglees-boek, waarvan je je na een tijdje de details niet meer zal herinneren maar waarvan je nog wel weet dat je genoten hebt tijdens het lezen. Nu maar wachten op de tv-serie.Geen opmerkingen:

Een reactie posten