zondag 11 september 2016

Een goede raad - J.K. Rowling

''Als niets meer is zoals het was, wat doe je dan?''

Pagford is een idyllisch Engels plattelandsdorp, met een charmant marktplein en een oude abdij. Wanneer gemeenteraadslid Barry Fairbrother onverwachts overlijdt zijn de bewoners in eerste instantie geschokt. Maar wanneer de verkiezingen beginnen om zijn plaats in de raad over te nemen ontstaat er de grootste strijd die het dorp ooit heeft gekend. Achter de idyllische facade gaan grote conflicten schuil tussen arm en rijk, jong en oud, vrouwen en mannen. Wie zal deze verkiezing vol opportunisme, valsheid en schokkende onthullingen gaan winnen? Of zijn er alleen maar verliezers?

Het is absoluut noodzakelijk om dit boek te gaan lezen zonder te denken aan het succes van de Harry Potter-serie. Het is zelfs niet te vergelijken daarmee. Rowling laat zich hier van een hele andere kant zien. Wederom een geslaagd verhaal is het wel.
Het begint wat traag maar dat is wel nodig om de personages aan je voor te stellen. Wat volgt is een goed lopend vlot verhaal met een boeiend slot. Wat vooral knap is aan dit verhaal, is de manier waarop Rowling de verhoudingen in een klein dorpje weergeeft. De onderlinge jaloezie, het dorpsbestuur, ruzies tussen echtparen of in gezinnen. Belangrijke thema's als drugs, pedofilie, pesten en het verschil tussen de hoge en lage sociale klasse beschrijft ze goed. Ook de moeilijkheid van het niet anoniem kunnen zijn in een kleine gemeenschap geeft zij op een zeer prijswaardige manier weer. De beeldende manier van schrijven en de geloofwaardigheid maken het tot een goed leesbaar boek. Mindere kanten van het verhaal zijn de vele personages (met ook nog eens allemaal bijnamen), daardoor krijg je niet een persoonlijke band met een van hen en blijven de karakters wat oppervlakkig. Ook laat ze de echte scherpe randjes van de emotie weg waardoor het een prima leesboek is maar wat het op literair niveau echter moet afleggen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten