woensdag 21 juni 2017

De schitterende doden - Belinda Bauer

'Ik geef jou een kunstwerk en jij maakt er een mooie voorstelling van'.

Hij zou haar kunnen doden.
Zij zou het kunnen toelaten.

Eve Singer is op zoek naar de dood. Haar carrière als misdaadverslaggever lijkt voortijdig aan zijn eind te komen en ze is bereid om alles te doen om haar op sensatie beluste publiek tevreden te stellen. De moordenaar is ook op zoek naar de dood, om aan iedereen de schoonheid van het sterven te laten zien. Hij kondigt zijn macabere optredens van te voren aan en zorgt ervoor dat deze voor iedereen te zien zijn.
Wanneer de moordenaar contact opneemt met Eve, grijpt ze deze kans om als eerste de moorden te verslaan met beide handen aan.


Een huiveringwekkende begin trekt je direct in het verhaal en de spanning weet je tot de laatste bladzijden vast te houden. De hoofdpersoon Eve is sympathiek, moedig en hier en daar wat naïef. De zorg voor haar dementerende vader houdt ze verborgen voor haar omgeving en het is bijzonder dat je daar als lezer als enige van op de hoogte bent. Wat Alzheimer is en met de betreffende persoon en de nabestaande doet is zeer treffend beschreven en brengt veel gevoel in de verder bloedstollende thriller
De moordenaar is de tweede hoofdpersoon en ook hij komt aan het woord, de reden waarom hij moord is ronduit stuitend maar briljant bedacht. Andere personages komen ook goed uit de verf en zo heeft de schrijfster voor elk type wel een typerende karaktertrek bedacht. Hoe klein een rol soms ook is de persoon wordt op dat moment wel in de schijnwerpers gezet.
Ook de journalistiek en de reden dat Eve blijft schrijven over de moorden is treffend geschreven, je kijkt eens vanuit een ander perspectief naar een moordverhaal. Toch is natuurlijk niet alles geloofwaardig maar bij een goed verhaal, zoals deze, is dat niet altijd nodig.

Kortom dit boek heeft alles wat een thriller zou moeten hebben; spanning, wreedheid, geweld, onmacht en actie. De combinatie met het menselijke maakt dit tot een absoluut meesterwerk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten