zaterdag 22 juli 2017

De Nergensman - Gregg Hurwitz


'Je kunt niet opnieuw beginnen, het enige dat je kunt doen is van koers veranderen.'


Op jonge leeftijd trad Evan Smoak toe tot het Orphan-project, een officieel niet-bestaand trainingsprogramma van geheim agenten. Nu wordt hij de ‘Nergensman’ genoemd en helpt hij diegenen die zich tot niemand anders kunnen wenden.
Op een dag is het Evan zelf die hulp nodig heeft. Hij wordt in een hinderlaag gelokt, verdoofd en weggevoerd. Wanneer hij bijkomt zit hij opgesloten in een kamer, zonder enig idee te hebben van waar hij is en wie hem gevangen heeft genomen. Om te weten te komen wat er is gebeurd, moet hij slimmer, sneller en sterker zijn dan zijn tegenstanders.

Net als bij het eerste deel over deze super held, Orphan X, lopen de verhaallijnen vloeiend in elkaar over. Dit boek zou eventueel los te lezen zijn omdat er genoeg verwijzingen naar het verleden van de hoofdpersoon Evan Smoak zijn, soms zelfs teveel.
Wederom overkomt de Nergensman een bizar avontuur met de nodige actie, geweld en spanning. Door de korte hoofdstukken leest het verhaal snel. Toch duurt het enige tijd voordat je bij de echte plotwending komt en ook al maakt dat einde een hoop goed, de verveling sloop er wel al in. Dit is denk ik een punt waar de schrijver erg voor moet uitkijken want een actieheld als deze is, net als al zijn mede superhelden, niet tot veel meer in staat dus zul je als schrijver elke keer met een nog onwaarschijnlijkere verhaallijn moeten komen.
In dit deel zie je wel dat Evan Smoke een emotionele ontwikkeling doormaakt en word je sympathie voor hem groter. De verrassing aan het eind zien vele denk ik niet aan komen en geeft meteen een opening voor een eventueel derde deel.Geen opmerkingen:

Een reactie posten