maandag 29 januari 2018

De Macht - Naomi Alderman

'Wanneer is er sprake van macht? Alleen op het moment dat zij wordt uitgeoefend.'

Overal ter wereld gebeurd iets merkwaardigs; meisjes die slechts door een enkele aanraking mensen fysiek pijn kunnen doen. Dit gebeurd aanvankelijk ter zelfverdediging tegen agressie van mannen. En waar het eerst nog sporadisch lijkt voor te komen wordt het al gauw epidemisch. Tiener meisjes die hun elektriciteitsorganen kunnen trainen, en hun krachten kunnen doorgeven aan andere oudere vrouwen, nemen de macht over van de mannen. De Dag van de Meisjes is aangebroken maar waar houdt het op?

In een tijd waarin we overspoeld worden door een lawine aan mannen die misbruik maken van hun macht leek het mij een heerlijk boek om het antwoord te vinden in het boek 'De Macht'. Het begin van het boek is veelbelovend en gaat het vooral op de aanval op mannen die vrouwen met agressie bejegenen. Maar als snel verliest deze nieuwe aanpak op het overnemen van de macht zijn kracht. Dat komt vooral door de uitwerking van het verhaal, de personages zijn oninteressant, een simplistische schrijfstijl met zinnen die grammaticaal gewoon niet kloppen (dat kan uiteraard ook door de vertaling komen) en te lange alinea's. In het boek komen afbeeldingen en bijlages voor die geen toegevoegde waarde hebben. Al snel kom je erachter dat het boek helemaal geen vernieuwing brengt maar alles alleen maar omdraait. Want de vrouwen slaan met hun super power zo door dat ze overgaan tot fysiek en seksueel geweld. Er breekt een oorlog uit tussen het vrouwelijke en mannelijke geslacht en dan ben je natuurlijk weer terug bij af.
Dan komt het verhaal simpel gezegd maar op een ding neer: het gaat er niet om wie de macht heeft maar het gaat erom wie de kracht heeft om deze macht onder controle te houden.


Het is jammer maar er had veel meer in dit verhaal kunnen zitten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten