zondag 11 februari 2018

De Nix - Nathan Hill

''Als je er niet echt bang voor bent is het geen echte verandering''

Samuel Andresen-Anderson is een schrijver met een writer's block, een verveelde leraar op een plaatselijke universiteit. Zijn moeder heeft hij niet meer gezien sinds ze hem als kind in de steek liet. Maar dan ziet hij haar, ruim twintig jaar later, op het nieuws, terwijl ze stenen gooit naar een conservatieve politicus.
Volgens de media is ze een linkse radicaal met een schimmig verleden, maar voor zover Samuel weet heeft ze altijd in een kleine stad in Iowa gewoond. Welk beeld van zijn moeder is waar?
Vastberaden om het raadsel op te lossen - en daarmee tegelijkertijd een manuscript voor zijn ongeduldige uitgever te hebben - besluit hij een openhartige en meedogenloze biografie over zijn moeder te schrijven. Hij moet haar alleen eerst nog zien te vinden.
Samuels zoektocht gaat van het landelijke Midwesten naar het New York ten tijde van de economische crises en van de beruchte rellen in Chicago naar het stadje Hammersfest in Noorwegen.

De Nix verteld het geweldige verhaal van een zoektocht die wijds beschreven wordt door middel van vele personages, periodes en gebeurtenissen. Een keur aan personen die niet alleen qua uiterlijk maar ook qua levensstijl totaal niets gemeen hebben maar voor het verhaal des te belangrijker zijn, ze staan namelijk allemaal voor een bepaalde emotie. Samuel heeft deze contacten nodig om te groeien en te veranderen maar leert tevens ook een wijze levensles; diegene van wie je het meeste houdt kan je ook de meeste pijn doen. Hij wordt gedwongen om zijn leven in een ander daglicht te zien.

De research die de schrijver voor dit boek gedaan heeft wordt niet belerend maar avontuurlijk beschreven en geeft je het gevoel bij alles aanwezig te zijn. Ook de schrijfstijl is goed gedaan, mooie zinnen die het verhaal kunstig aan elkaar weven met keer op keer een verrassing. Zeker voor een debutant zeer knap gedaan.
Het boek is een afspiegeling van de moderne tijd, met name over datgene van wat we voorgeschoteld krijgen door de pers. Het bevat humor, is kritisch maar vooral geloofwaardig en ook als is het een dikke pil je zal je geen moment vervelen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten