donderdag 30 augustus 2018

Bede aan de zee - Khaled Hosseini

Afbeeldingsresultaat voor Bede aan de zee"Hou mijn hand maar vast. Er kan niks erg gebeuren''

Op een maanverlicht strand houdt een vader zijn slapende zoon vast terwijl ze wachten op een boot. Hij vertelt de jongen over de lange zomers van zijn jeugd, hij herinnert zich zijn opa's huis in Syrië, het geritsel van de olijfbomen in de wind, het gemekker van de geit van zijn oma, het gerinkel van haar pannen. En hij herinnert zich de bruisende Oude Stad van Homs, de drukke steegjes, de moskee en de grote soek, de tijd dat de hemel nog geen bommen spuugde en ze moesten vluchten. 
Als de zon opkomt, verzamelen zij en de andere mensen hun spullen en gaan ze een gevaarlijke reis tegemoet, op zoek naar een veilige plek om te leven.

Khaled Hosseini is een van de meest succesvolle en geliefde auteurs ter wereld. Zijn romans 'De Vliegeraar', 'Duizend schitterende zonnen' en 'En uit de bergen kwam de echo' zijn wereldwijde bestsellers.
Hosseini is vertegenwoordiger voor de United Nations High Commissioner for Refugees en oprichter van de Khaled Hosseini Foundation. 
Dan Williams is een kunstenaar uit Londen wiens illustraties eerder werden afgebeeld bij een fragment uit 'Duizend schitterende zonnen' in The Guardian. 

Dit korte verhaal is prachtig en indrukwekkend geschreven, de tekeningen geven de emoties heel mooi weer. Het is een aanrader om te lezen en te beseffen dat een gelukkig en veilig leven zomaar kan omslaan in een vlucht vol met angst op zoek naar een beter heenkomen.

De opbrengst van 'Bede aan de zee' wordt gedoneerd aan de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten