dinsdag 4 juni 2019

Stad van Meisjes - Elizabeth Gilbert

Afbeeldingsresultaat voor stad van meisjes''Sommige vergissingen kunnen nooit rechtgezet worden. Sommige vergissingen kunnen nooit goedgemaakt worden, niet door het verstrijken van de tijd en ook niet door de vurigste wensen.''

1940. De negentienjarige Vivian Morris heeft het eerste jaar van de universiteit niet gehaald en haar ouders besluiten dat ze bij familie in New York moet gaan wonen. Haar tante is de eigenaresse van het Lily Play House, een roemrucht maar vervallen theater in Manhattan. Vivian voelt zich meteen thuis in de extravagante en onconventionele wereld van acteurs en showgirls. Ze mag achter de schermen werken en de kostuums ontwerpen maar als ze een schandaal veroorzaakt staat haar wereld op zijn kop en zal ze pas jaren later alle gevolgen kunnen overzien.

''Een stad van meisjes'' is een roman in briefvorm maar niet een met heen en weer corresponderen of af en toe een fragment, nee, het is een lang verhaal en dat maakt het zeer prettig om te lezen.
Het betreft, net als in haar vorige boeken, een levensverhaal van een jonge vrouw maar is tevens een ode aan de stad New York en het theater. De levenslust en energie spatten van de bladzijdes af en dat is wonderlijk want het was geen gemakkelijke periode, het is namelijk 1940 en de wereld staat aan het begin van de oorlog.
Hoewel Amerika pas later deelneemt is het op een gegeven moment toch voelbaar in de stad. Maar de hoofdpersoon Vivian is door schade en schande wijs geworden en hier niet zo van onder de indruk. Niet alleen zij is een sterk personage, alle personages hebben een sterk karakter en zijn goed en uitgebreid weergegeven. Ook thema's als feminisme en homofobie komen aan de orde maar allemaal ten goede van het verhaal.
Ettelijke keren maakt Vivian verkeerde keuzes maar elke keer komt ze er sterker uit, dit mede dankzij de positiviteit en levenservaring van haar excentrieke tante. En ook al is ze niet altijd even sympathiek toch sluit je haar in je hart en zijn er uit dit boek heel wat positieve levenslessen te halen.
Is het boek literatuur? Dat niet, maar wel een heerlijke feel-good roman met genoeg stof om nog lang en tevreden aan terug te denken. Geen opmerkingen:

Een reactie posten