maandag 10 juni 2019

Een duister pad - Corine Hartman

'Waar ligt de grens tussen waan en werkelijkheid?'
Afbeeldingsresultaat voor een duister pad corine hartman
Faye van Laar woont als sinds haar vroege jeugd in de psychiatrische inrichting Groot Loenen op de Veluwe. Haar vader is er directeur, maar zelf is ze tevens patiënt. Samen met een vijftal medepatiënten vormt ze een ongebruikelijke familie.
Nieuw in de familie is Emilie. Sinds haar vriend vermoord is lijdt ze aan achtervolgingswaanzin. Ze beweert dat de daders het nu op haar gemunt hebben. Faye wil haar geloven, ze weet hoe het is om met onzekerheden te leven, en probeert te helpen door zelf op onderzoek uit te gaan.

Faye ontmoet rechercheur Simon te Bresse die de zaak evenmin kan laten rusten, ondanks de conclusie dat Steven zelfmoord pleegde onder invloed van antidepressiva. Als Emilie ineens spoorloos verdwijnt bundelen Faye en Simon hun krachten en ontstaat er een onwaarschijnlijk speurdersduo.

De auteur Corine Hartman heeft al meerdere goede thrillers op haar naam staan. Het verrassende aan haar verhalen is dat ze elke keer weer weet te verrassen, ook deze keer. Ze laat je binnen in de wereld van de psychiatrie en hoe een borderliner verstrikt kan raken in zijn eigen gedachtenspinsels. Hierin gaat ze zo ver dat je als lezer ook een aantal keren aan je verstand gaat twijfelen. Dat is vooral te merken aan het begin van het verhaal. Veel is warrig en nog induidelijk en je hebt geen idee waar het naar toe gaat. Pas aan het einde wordt duidelijk welke stukje er in het heden of het verleden thuishoort.

Het verhaal begint dus traag, ook wel logisch, want er moeten heel wat personages geïntroduceerd worden. Zo ook het nieuwe speurdersduo Faye van Laar, psychiatrisch patiënt en rechercheur Simon te Bresser.
Bij elk personage hoort ook nogal wat achtergrondinformatie, soms zoveel en uitgebreid verteld dat je door de bomen het bos niet meer ziet en de strekking van het verhaal kwijt raakt, waardoor je treug moet lezen.
De rode draad in het verhaal is de wereld van de psychiatrie en de medicatie en behandelingen die hiervoor gegegeven worden. Zonder dat de auteur je een mening opdringt geeft ze je wel stof tot nadeneken en dat is in een thriller uitzonderlijk, maar bij deze goed gedaan.
Waarom kon het verhaal dan toch niet bekoren? Het is niet echt een thriller maar meer een verslag van afschuwelijke gebeurtenissen die fout zijn gegaan om wat voor reden dan ook, met elk hun eigen gevolg. Er gebeurd teveel, er worden teveel lijntjes uitgezet en aan het einde komt er  veel bijelkaar maar blijf je als lezer toch ook met de nodige vragen zitten. Wellicht is dat gedaan omdat er een vervolg in de maak is of om de lezer getriggerd te houden in datgene wat er mankeert aan de medische psychiatrie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten