donderdag 20 juni 2019

Vortex - Yrsa Sigurdardóttir

Afbeeldingsresultaat voor vortex yrsa sigurdardottir''Hij stapte naar de poort van de begraafplaats, tevredener over zijn leven dan hij ooit was geweest.''

In Reykjavik wordt een tijdcapsule gevonden met daarin brieven van veertienjarige scholieren die voorspellen hoe hun leven er in 2016 uit zal zien. Tussen de brieven bevindt zich ook een lijst met initialen van mensen die vermoord zullen worden. Hoewel de brief in eerste instantie niet serieus genomen wordt, roept politieman Huldar de hulp in van kinderpsychologe Freyja bij de ondervraging van het kind dat deze boodschap schreef. De gevonden brief wordt echter urgent wanneer verschillende lichaamsdelen opduiken in de stad, gevolgd op de moord op een man wiens initialen op de lijst voorkomen. Huldar en Freyja zullen de moordenaar moeten vinden, voordat die alle slachtoffers op de lijst heeft vermoord.

Vortex is een vervolg op het boek 'DNA', het eerste deel in de serie met psychologe Freyja en commissaris Huldar. Toch is dit boek ook heel goed als stand-alone te lezen.
Het thriller gehalte is weer net zo goed als in het eerste boek, net als de opbouw van het verhaal. Wel is de auteur in de beschrijvingen van zowel personages als gebeurtenissen zeer uitgebreid en moet je als lezer je hoofd er goed bij houden, maar niet dat het afdoet aan het verhaal.
Het verhaal is boeiend en spannend maar de relatie perikelen tussen de hoofdpersonages Freyja en Huldar leiden soms wel af en neigen teveel naar een roman gehalte. Ook omdat ze niet echt een persoonlijke ontwikkeling door maken.
Het oplossen van het daadwerkelijke vraagstuk; ''Wie heeft de brief uit de tijdcapsule geschreven en is dit nu de moordenaar'' is subliem gedaan en daarom kijk ik ook alweer uit naar de volgende delen. In IJsland telt de reeks reeds 5 delen en hopelijk worden deze door uitgeverij Cargo snel uitgegeven. Geen opmerkingen:

Een reactie posten