donderdag 20 juni 2019

Hoek - Donald Nolet

Afbeeldingsresultaat voor boek hoek donald nolet''Rond elk doolhof vind je gidsen.''

Alexander 'Hoek' Holman is een levende legende in de kickbokswereld: als begenadigde trainer heeft hij vele vechters naar de top geleid. Tegelijkertijd is Holman sinds jaar en dag de rechterhand van André Krook, een van de laatste godfathers van de Amsterdamse onderwereld. De hechte vriendschap tussen de twee jeugdvrienden komt onder druk te staan wanneer een Syrische vluchteling de boksschool binnenloopt. De jongen is het grootste talent wat hij ooit onder zijn hoede heeft gehad, maar de razendsnelle opmars van zijn protegé plaatst Holman ook in het felle licht van de schijnwerpers. Het zorgvuldig bewaarde evenwicht tussen zijn twee levens wankelt en de gevolgen zijn dodelijk.

De auteur Donald Nolet won met zijn vorige thriller 'Versleuteld' de Gouden Strop prijs en de Schaduwprijs. Met het boek 'Handschrift van de duivel' stond hij op de shortlist van de Gouden Strop. Hiermee aan te geven dat de auteur een goede thrillerschrijver is met een meeslepende, vlotte schrijfstijl.

Het boek 'Hoek' is qua onderwerp en opzet volledig anders. Er lopen twee verhaallijnen langs elkaar, die van de kickbokswereld en die van Holmans privéleven. Ondanks dat ze beide goed uitgeschreven zijn en de rode draad van het verhaal het personage Alex is, vloeien ze nergens samen. Iets wat op de achterflap wel als zodanig naar voren wordt gebracht. Toch kan het ene verhaal ook weer niet zonder het ander en zo blijf je als lezer, om in de termen van het boksen te blijven, stoeien met het verhaal. Dat geldt ook voor het thrillerniveau, dat is ver te zoeken. Er zit wel spanning in maar dat komt meer door de onderwerpen op zich.

Goed beschreven is de Amsterdamse onderwereld met zijn humor en uitdrukkingen, en zo ook de personages. De kickbokswereld komt uitgebreid aan bod met al zijn bijbehorende technieken. Maar de overdosis aan informatie over de vechtsport haalt ook wel weer de vaart uit het verhaal. Pas aan het einde volgt er een verrassende ontknoping die het boek dan toch weer enigszins het thrillergehalte teruggeeft.
Al met al kun je zeggen dat de auteur wederom een goed geschreven verhaal heeft weten te schrijven. Echter de keuze om twee aparte werelden niet samen te laten vloeien tot één geheel en wellicht teveel informatie hebben willen geven over een bepaald onderwerp, maakt dat de schrijver een gevecht met zichzelf is aangegaan en deze helaas heeft verloren.
Een goed leesbaar boek maar niet wat je van Donald Nolet zou verwachten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten