zondag 17 november 2019

De leeuwen van Sicilië - Stefania Auci

Afbeeldingsresultaat voor de leeuwen van sicilie''Cu nesci, arrinesci.''
'Wie zijn nek uitsteekt, slaagt'


Wanneer in 1799 een aardbeving hun dorp verwoest, besluiten de broers Paolo en Ignazio Florio naar Palermo te verhuizen. Het zal het begin zijn van een ongelooflijke reis waarin de leden van de familie Florio tot de ongekroonde koningen van Palermo uitgroeien - ze staan vandaag de dag nog steeds bekend als 'De leeuwen van Sicilië'.
Vanuit een klein handeltje in specerijen lukt het de broers om als tonijnvissers en metaalbewerkers een zakenimperium op te bouwen. Als Paolo's zoon Vincenzo Florio het geheim van de Marsalawijn weet te ontsluiten, neemt hun macht en rijkdom een nog hogere vlucht


De schrijfster Stefania Auci heeft een meeslepende roman geschreven over het wel en wee van de beroemde familie Florio op Sicilië. Het verhaal speelt zich af in de negentiende eeuw wanneer de broers Florio een kleine kruidenier beginnen, Uiteindelijk groeit hun imperium uit tot één van de grootste van Italië en zijn ze hedendaags nog steeds bekend, vooral om hun Marsala wijnen. Ze waren ondernemend, haalde de stoommachines vanuit de Engeland, ze vonden een manier om tonijn te conserveren, hadden een vloot en hielpen de overheid door geld te investeren.
De historische feiten zijn allemaal waargebeurd  maar de levens van de broers met al hun gedachten, gevoelens en gesprekken zijn natuurlijk gefantaseerd. Dat maakt dat dit boek zo prettig leesbaar is. Aan de andere kant is het wel zo dat de tragedie, het verdriet, de onmacht en de radeloosheid daardoor niet echt voelbaar is. Alles blijft aan de oppervlakte. Na een ramp staan ze snel weer op en gaan door. Prijzenswaardig  maar waarschijnlijk was hun echte leven niet zo eenvoudig.
De haat, het bedrog, de liefdesaffaires, de verhouding man/vrouw, eerwraak, egoïsme en de hebzucht naar macht en geld zijn de thema's die het leven vormen van de familie Florio. Van niets iets worden en dan nooit gewaardeerd en geaccepteerd worden is een pijnlijk punt on dit verhaal. Ondanks al hun rijkdom blijven ze voor de mensen op Sicilië de buitenstaanders, de kruiers ui Bagnara.


Goed is de opmaak van het verhaal. Het heeft een logisch gevolg en is steeds geschreven in korte stukjes zodat je makkelijk en snel door kan lezen. Bijzonder is dat elk nieuw hoofdstuk een andere periode in de tijd aangeeft en begint met en beschrijving van de politieke situatie van Sicilië op dat moment. Ook de strijd over de macht van Sicilië met de Bourbons en Engeland wordt goed en duidelijk verteld. Net als de macht van overheden, toen al net zo corrupt als nu.

Stefanie Auci heeft al meerdere boeken geschreven die een historische achtergrond hebben. Echter is 'De leeuwen van Sicilie' de eerste die vertaald is in het Nederlands. Hopelijk volgen de anderen boeken snel, anders zie ik mij genoodzaakt mijn cursus Italiaans alsnog af te maken, want ik ben fan.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten